training eu starters

— maandag 3 december 2018, 08:15 | 0 reacties, praat mee

Nourhussen: Weg door gebrek aan steun bij Trouw

© Trouw

Seada Nourhussen stopte niet alleen als columnist bij Trouw vanwege de extreme en racistische reacties, er was nog een andere reden waarom ze opstapte. Laatste wijziging: 3 december 2018, 13:37

“Mijn vertrek is een uitkomst van het uitblijven van gesprekken over de redactiecultuur.” Dat schreef ze zaterdag bij One World, waar ze hoofdredacteur van is. Een tekst, die Nourhussen had toegevoegd aan de reactie van Trouw op haar vertrek, was weggelaten. “Ook voelde Nourhussen te weinig bewustzijn vanuit de redactie van Trouw voor haar kwetsbare positie als zwarte, vrouwelijke opiniemaker.”  “Dit deel was voor mij essentieel om te laten zien wat er structureel misging.”

Hoe Trouw met haar omging was de directe aanleiding voor haar vertrek. “Wat de deur voor mij dicht deed was een stuk van de ombudsman van Trouw, Adri Vermaat, waarin hij suggereert dat ik Trouw gebruik om OneWorld te promoten. Dat ik zelfs ‘afspraken’ daaromheen heb geschonden in een column over hoe wit en mannelijk media aan de top zijn. Terwijl de chef opinie aangaf dat die zogenaamde afspraken vaag zijn en zij zelf geen aanleiding zag voor zorg. ‘Belangenverstrengeling’, was de misleidende en zeer schadelijke kop boven een insinuerend stuk van de ombudsman dat totaal niet inging op de inhoud van mijn column. Die dag kreeg ik een bericht van Trouw om ‘weer eens bij te praten’ over mijn column. Ik schreef terug dat dat niet nodig was omdat ik per direct wilde stoppen.”

Daarbij wilde ze weten hoe de redactie met haar positie als opiniemaker omging en waarom er vooral stilte kwam van collega’s als ze werd aangevallen. “Ik werd amusement. Hoe gingen we voorkomen dat een andere collega van kleur in deze positie terecht kwam?, dat wilde ik ondertussen weten.” [...] “Ik wilde weten hoe we dat gingen veranderen, hoe we meer sensitiviteit en bondgenootschap binnen de organisatie konden creëren.” Het gebrek aan steun was voor haar reden om op te stappen.

Hoofdredacteur Cees van der Laan schreef vrijdag (betaald via Blendle) niets over deze reden van Nourhussen om te vertrekken. Wel dat opiniemakers als Nourhussen hard nodig zijn. Maandag schrijft columnist Jamal Ouriachi in de krant over dat hij zich ongemakkelijk voelt (betaald, via Blendle) bij de ophef rond Nourhussens vertrek bij deze krant, en dat het hem eenvoudigweg niet lukt om solidair te zijn met Nourhussen.

Bekijk meer van

Trouw Saeda Nourhussen

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.