Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— zondag 3 december 2023, 21:07 | 0 reacties, praat mee

NOS: Peter d’Hamecourt was voorbeeld voor veel jongere collega’s

© ANP / Beeld en Geluid

Journalist en oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt was "een voorbeeld voor veel van zijn jongere collega's", schrijft NOS Nieuws-hoofdredacteur Giselle van Cann in een reactie op zijn overlijden. De journalist overleed zondag op 77-jarige leeftijd aan een hartstilstand in Frankrijk, waar hij woonde. Laatste wijziging: 5 december 2023, 11:02

“De NOS heeft met grote droefenis kennisgenomen van het overlijden van oud-collega Peter d’Hamecourt”, is in het bericht op de website van de NOS te lezen.

“Zijn betekenis voor onze berichtgeving uit Rusland en de voormalige Sovjet-Unie is moeilijk te overschatten.”

De journalist, die lange tijd voor de NOS actief was, was “de eerste die professioneel televisie maakte in dit deel van de wereld”, schrijft ze, “dat een turbulente ontwikkeling doormaakte op het moment dat hij daar aan de slag ging, in 1989. Hij zorgde ervoor dat de NOS in zijn berichtgeving over (het eind van) de Sovjet-Unie, maar ook Afghanistan, altijd vooropliep. Hij was dan ook een voorbeeld voor veel van zijn jongere collega’s.”

D’Hamecourt werd bij het grote publiek vooral bekend als correspondent in Moskou. Hij woonde tussen 1989 en 2008 in de Russische hoofdstad en versloeg onder meer de val van de Sovjet-Unie voor het NOS Journaal en het Algemeen Dagblad. Voor het NOS Journaal maakte hij in bijna twintig jaar meer dan 3000 reportages.

Bekijk meer van

Peter d'Hamecourt NOS

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.