mgm nvj maart

— donderdag 9 augustus 2012, 12:50

Ikram Akachaou Achaffaye (1988-2012)

Laatste wijziging: 9 augustus 2012, 14:52

Haar familie noemde haar ‘Google’. Ook op de redactie van NU.nl leek ze overal verstand van te hebben. Ikram Akachaou Achaffaye werkte pas een jaar freelance voor NU.nl, maar wist zich in die tijd te bewijzen als een enthousiaste, doortastende en vooral getalenteerde journalist.

Ikram schrok niet terug voor een moeilijk onderwerp of onbekende uitdaging. Zulke situaties greep ze juist met beide handen aan. Ogenschijnlijk in alle rust, met een brede glimlach. Zonder te willen overdrijven; een beter redactielid en een betere collega kan je je eigenlijk niet wensen.

Gek ook, we hebben haar nooit zien ruzie maken. Ze was wel eens verontwaardigd en regelmatig verbaasd, maar nooit boos. Ze lachte liever.

Trots was ze toen ze voor de Techrubriek mee mocht naar een gadgetbeurs in Las Vegas. Althans, dat vertelde haar familie ons. Dat zou ze zelf niet snel zeggen. Dat ze als Nederlandse van Marokkaanse afkomst aan de universiteit gestudeerd had, vond ze niet zo bijzonder. Dat ze daarmee als voorbeeld diende voor ‘een allochtoon die het goed doet’, vond ze eerder lachwekkend dan eervol.

In Las Vegas werkte ze hard, maar bleef ze vrolijk, opgewekt en geïnteresseerd. En altijd met een beker van Starbucks in haar handen.

Op zondagochtend 29 juli stierf ze, op 24-jarige leeftijd, thuis tijdens een dienst voor NU.nl. Kort daarvoor was ze nog aan een bericht bezig. Typerend voor hoe Ikram was. Ze zette zich onvoorwaardelijk en zonder eigenbelang in voor de site en haar collega’s. Ze heeft de Techrubriek van NU.nl verrijkt met haar deskundigheid en begrip.

Maar in feite was haar carrière net begonnen. In 2010 haalde ze haar Bachelor Televisiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2009 werkte ze ook voor NOS en we weten zeker dat ze ver zou zijn gekomen. Ze wilde Arabisch gaan studeren en zag voor zichzelf een rol als journalist in het Midden-Oosten.

Ikram was een hoogvlieger. Ze laat een gat achter op de redactie. We zullen haar bij NU.nl enorm missen.

Jisca Cohen en Colin van Hoek,
redactie NU.nl

Bekijk meer van

Carrière

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.