PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— maandag 29 juni 2020, 11:31 | 1 reactie, praat mee

NOS en regionale omroepen beginnen met nieuwsuitwisseling via app en site

Bezoekers aan de NOS-website krijgen de vraag of regio-inhoud getoond mag worden | NOS

Dertien regionale omroepen en de NOS gaan vanaf nu nieuws uitwisselen, het gevolg van een vorig jaar getekend convenant over intensievere samenwerking. Wie de app en site van de NOS gebruikt, kan aangeven dat nieuws uit de (voorkeurs)regio getoond mag worden. Laatste wijziging: 29 juni 2020, 11:41

Omgekeerd verschijnt - indien gewenst - nieuws van de NOS op de site en in de app van de regionale omroep.

NOS-directeur Gerard Timmer zegt bij RTV Utrecht dat het publiek zowel internationaal, landelijk en regionaal nieuws kan zien en daarmee de grote winnaar van de samenwerking is. Dat de omroepen hun apps en sites openstellen is volgens Timmer een teken van vertrouwen in de kwaliteit van elkaars content.

De belangrijkste meldingen van de NOS lopen binnen bij regionale omroepen, als bezoekers dat willen. Omgekeerd kunnen bezoekers bij de NOS twee regionale omroepen selecteren waarvan het nieuws binnenloopt. Redactioneel laten omroepen elkaars artikelen ongemoeid: ze brengen er geen wijzigingen in aan. Ook de redactionele verantwoordelijkheid blijft bij het medium dat het nieuws produceerde.

De samenwerking tussen de landelijke NOS en regionale omroepen beperkt zich niet alleen tot internet: op tv is er al enige tijd het regiovenster, waar bij NOS Journaal-uitzendingen om 12 en 15 uur worden voorzien van nieuws van regionale omroepen.

Een beperkte pilot met een blok regionieuws na het NOS Journaal van 18 uur bleek kostbaar en omslachtig. Om dat landelijk mogelijk te maken kost volgens distributeurs miljoenen euro’s. Een landelijke uitrol van het regiovenster is te duur, schreef minister Slob vorig jaar aan de Tweede Kamer.

Op 1Limburg volgt de keuzemogelijkheid voor NOS-artikelen in een later stadium.

Bekijk meer van

RPO NOS

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Pål Jansen, 29 juni 2020, 19:18

Even een gechargeerd vooruitzicht: over enkele jaren krijgen burgers al het nieuws over Nederland van de Staat of van de Belgen te horen…

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.