— donderdag 14 december 2017, 13:08 | 0 reacties, praat mee

NOS-correspondent Dick Drayer wint rechtszaak om gestolen foto’s

Een vredig uitzicht op het regeringsgebouw Fort Amsterdam in Willemstad. | Michael Kooren / ANP

Fotograaf, journalist en NOS-correspondent voor het Caraïbisch gebied Dick Drayer heeft in een slepende rechtszaak over ongeoorloofd gebruik van ruim 160 foto's een klinkende overwinning behaald: dagblad Ultimo Noticia op Curaçao moet hem 100.000 Antilliaanse gulden (ruim 47 duizend euro) schadevergoeding betalen.

Ultimo Noticia gebruikte tientallen foto’s van Drayer in de eigen berichtgeving. In 2015 stuurde Drayer (die op Curaçao een persbureau runt) de eerste facturen voor het hergebruik. De krant negeerde die rekeningen en het aanbod van Drayer om desnoods een bulkprijs voor het hergebruik te betalen.

Drayer verhoogde daarop de prijs per ongeoorloofd gebruikte foto naar 450 gulden (zo’n 215 euro) waarna een gang naar de rechter volgde. In een redactioneel commentaar afgelopen woensdag stelt de hoofdredactie van Ultimo Noticia dat ze wel degelijk openstonden voor zo’n bulkregeling.

De krant voerde tijdens de rechtszaak aan dat de gebruikte foto’s geen watermerk bezaten en dat ze ten tijde van de facturen al gedateerd waren. De directie twijfelde er bovendien aan of Drayer ze überhaupt zelf gemaakt had. De rechter veegde al die verweren van tafel en kende Drayer omgerekend 47 duizend euro schadevergoeding toe.

Ultimo Noticia is niet van plan ook maar een cent te betalen, verklaarde hoofdredacteur Zimmerman tegenover dagblad Amigoe. Ultimo Noticia betaalt eigen fotografen 20 gulden per foto. “Denk je nu echt dat een krant meer dan honderdduizend gulden kan uitgeven aan fotografie?”, aldus de krant in een reactie.

Volgens de hoofdredactie is door het vonnis het voortbestaan van de krant in gevaar gekomen. Het gaat al langer niet goed met de titel, die sinds 1982 bestaat.

Als Ultimo Noticia weer zonder toestemming foto’s van Drayer publiceert, kan er een dwangsom van duizend gulden (ruim 477 euro) per incident worden opgelegd, oplopend tot opnieuw een ton.

Drayer heeft een uitgebreid en lezenswaardig verslag van zijn conflict met de krant gepubliceerd.

Bekijk meer van

Ultimo Noticia Dick Drayer

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.