word actief nvj klein

— vrijdag 20 juni 2008, 09:02 | 1 reactie, praat mee

Foto joggende vrouw mag in database staan

De stockfoto van fotobureau Hollandse Hoogte van Angela de Rooij – joggend achter een kinderwagen – die geplaatst was bij een artikel in de Consumentengids waarin MP3-spelers worden getest, hoeft niet uit het bestand te worden verwijderd. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam besloten in het kort geding dat De Rooij had aangespannen tegen het fotobureau. De Rooij’s beroep op portretrecht is volgens de rechter onterecht omdat het gaat om een onschuldige foto die niet in een diskwalificerende context is geplaatst. Opvallend is wel dat de rechter in de zaak heeft besloten dat publiceren op een database ook daadwerkelijk als publicatie wordt gezien. Meer bij De Journalist Laatste wijziging: 20 juni 2008, 13:04

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Hugo Arlman, 20 juni 2008, 10:45

Een opvallende uitspraak die de deur open zet naar forse aantasting van de privacy in die zin dat vooral Onbekende Nederlanders hun afbeelding ongestraft overal gepubliceerd kunnen zien. In de NOVA code is hiervoor de volgende formulering bedacht:
“Mensen zonder publieke functie wordt toestemming gevraagd voor herkenbaar optreden in beeld tenzij de context zodanig massaal en/of openbaar is – popconcert, voetbalwedstrijd, partijcongres, drukke winkelstraat e.d. – dat het vragen van toestemming aan individuele personen ondoenlijk is, terwijl aan de andere kant belangstelling van de media te verwachten is.”
Daar valt onschuldig joggen in Amstelveen niet onder.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.