— vrijdag 20 juni 2008, 09:02 | 1 reactie, praat mee

Foto joggende vrouw mag in database staan

De stockfoto van fotobureau Hollandse Hoogte van Angela de Rooij – joggend achter een kinderwagen – die geplaatst was bij een artikel in de Consumentengids waarin MP3-spelers worden getest, hoeft niet uit het bestand te worden verwijderd. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam besloten in het kort geding dat De Rooij had aangespannen tegen het fotobureau. De Rooij’s beroep op portretrecht is volgens de rechter onterecht omdat het gaat om een onschuldige foto die niet in een diskwalificerende context is geplaatst. Opvallend is wel dat de rechter in de zaak heeft besloten dat publiceren op een database ook daadwerkelijk als publicatie wordt gezien. Meer bij De Journalist

Bekijk meer van

Praat mee

1 reactie

Hugo Arlman, 20 juni 2008, 10:45

Een opvallende uitspraak die de deur open zet naar forse aantasting van de privacy in die zin dat vooral Onbekende Nederlanders hun afbeelding ongestraft overal gepubliceerd kunnen zien. In de NOVA code is hiervoor de volgende formulering bedacht:
“Mensen zonder publieke functie wordt toestemming gevraagd voor herkenbaar optreden in beeld tenzij de context zodanig massaal en/of openbaar is – popconcert, voetbalwedstrijd, partijcongres, drukke winkelstraat e.d. – dat het vragen van toestemming aan individuele personen ondoenlijk is, terwijl aan de andere kant belangstelling van de media te verwachten is.”
Daar valt onschuldig joggen in Amstelveen niet onder.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.