— donderdag 2 mei 2013, 09:08 | 0 reacties, praat mee

Hackbevoegdheid voor politie

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil dat politie en justitie veel meer bevoegdheden krijgen om hackers en cybercriminelen aan te pakken. Zo moet de politie kunnen inbreken op systemen van criminelen. Indien nodig moeten ze dan ook gegevens kunnen overnemen of ontoegankelijk maken. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat hij voor advies naar verschillende instanties heeft gestuurd. Vorig jaar was al duidelijk dat minister Opstelten met dat idee speelde. Ook het aftappen van bijvoorbeeld Skypegesprekken moet makkelijker worden. De nieuwe wet geldt alleen voor zware misdrijven. Opstelten wil ook dat criminelen straks gedwongen kunnen worden om versleutelde bestanden te openen. Daar gaat dan wel een rechterlijke toetsing aan vooraf.

Bits of Freedom (BoF) is kritisch over het plan. volgens de digitale rechtenbeweging gaat het wetsvoorstel voorbij aan alternatieve oplossingen en maakt het burgers onnodig kwetsbaar. “De politie kan namelijk al ingrijpen tegen online criminaliteit maar doet dat onvoldoende omdat zij kennis en mankracht mist. Cybercrime moet dan ook worden aangepakt met meer politie in plaats van meer bevoegdheden.”

Ook zullen landen met een meer dubieus geschiedenis wat betreft mensenrechten zoals bijvoorbeeld China “een dankbaar voorbeeld zien in de Nederlandse bevoegdheid om computers te hacken en ongewenst materiaal te vernietigen. Zij zullen dit voorbeeld volgen en op deze manier hun eigen wetten opleggen in het buitenland. “

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.