persveilig seminar

— woensdag 16 oktober 2019, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Klaas Wilting schrijft autobiografie: De diender als BN’er

‘Hobbelen’, daar was hij goed in. Als een zaak een beetje vast zat, deelde Klaas Wilting wat informatie met een journalist. De publicatie, die volgde, zou voor de politie nieuwe informatie kunnen opleveren. Het was een nieuwe manier van omgaan tussen politie en pers. Laatste wijziging: 17 oktober 2019, 09:13

Wilting werd politievoorlichter op een moment waarop de Amsterdamse politie qua imago een dieptepunt had bereikt. Wantoestanden op Bureau Warmoesstraat. Een corpsgeest die ervoor zorgde dat misstanden en kritiek onder het tapijt werden geveegd. En de pers was de vijand. De nieuwe hoofdcommissaris Jaap Valken gooide het roer om. Openheid stond voortaan voorop. Valken benoemde een Drentse brigadier tot woordvoerder.

Wilting dook overal op om uitleg te geven. Je kon hem dag en nacht bellen voor informatie. Of voor een ‘hobbeltje’. Wilting werd de ‘Hekking’ van de Amsterdamse politie, het gezicht van de politie, meer nog dan de hoofdcommissaris. Toen Eric Nordholt hoofdcommissaris werd, schijnt hij zich rot geschrokken te zijn van de machtspositie waarin Wilting verkeerde.

Andere kant van de medaille: Wilting ‘verkocht’ de Amsterdamse politie zeer goed naar de buitenwereld. Hij was geliefd, bij zowel het publiek als zijn dienders. De verhoogde aandacht van de media voor criminaliteit bracht hem nog meer bekendheid. Wilting schitterde bij de ontwikkelingen rondom de Heineken-ontvoering. ’s Avonds was hij een televisiester en deed hij zelfs mee in spelletjesshows.

Wiltings rol als voorlichter speelde zich af in een roerig tijdvak, met de heroïnejunks, de kroningsrellen en de gewelddadige ontwikkeling van de krakersscene. In Wiltings karakter lag ook besloten, dat hij hier en daar in populistische taal zijn eigen mening gaf over maatschappelijke ontwikkelingen, die volgens hem ten grondslag lagen aan de problemen, die de politie moest oplossen. Politici, ambtenaren en wetenschappers kregen er van langs. Zijn chefs knarsten de tanden, als Wilting de ‘dames en heren van de politiek’ weer eens de schuld gaf van alle ellende. Maar altijd was de afweging: deze man heeft de politie zo’n menselijk gezicht gegeven, dat we hem zijn pleziertjes moeten gunnen. Zie later ook Ellie Lust. Wilting was meer agent dan voorlichter. Het is wel mede zijn verdienste, dat de politie geen gesloten oester meer is.

Wilting was meer agent dan voorlichter. Het is wel mede zijn verdienste, dat de politie geen gesloten oester meer is.


Een literair meesterwerk is de autobiografie zeker niet. Het woord ‘ik’ komt er iets te vaak in voor. Neemt niet weg dat de anekdotes en beschrijvingen van politiezaken een mooi tijdsbeeld geven, met als hoogtepunt de gedetailleerd beschreven ‘hoofdenaffaire’, de hoax van het journalistieke ‘brein’ Willibrord Frequin. 

Klaas Wilting. De roerige jaren van een politiewoordvoerder. Just Publishers, ISBN 9789089759733, 288 pagina’s, € 21,99

Bekijk meer van

Klaas Wilting

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.