— woensdag 18 maart 2020, 14:16 | 0 reacties, praat mee

Noodbijstand voor zzp’ers door corona

© Foto: ANP / Roos Koole

Freelance (foto)journalisten die door de coronacrisis in de financiële problemen komen kunnen voor drie maanden een uitkering aanvragen bij hun gemeente. De uitkering verzekert hen ervan dat ze minimaal een inkomen op bijstandsniveau hebben, wanneer opdrachten vanwege het coronavirus plots wegvallen.

Dat heeft het kabinet dinsdag bekend gemaakt. De uitkering is inkomensonafhankelijk en laat een eventueel inkomen van een partner buiten beschouwing. Zzp’ers die er aanspraak op doen hoeven hem niet terug te betalen. De uitkering is een gift.

Noodpakket
De maatregelen maken onderdeel uit van een noodpakket voor ondernemers, de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging. De komende drie maanden wordt 10 tot 20 miljard euro uitgetrokken om bedrijven en zelfstandigen overeind te houden.

Naast deze noodbijstand voor zzp’ers mogen ondernemers die in de problemen komen hun inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen later betalen. De belastingrente gaat naar 0 procent.

Meer maatregelen
Ondernemingen die verwachten minimaal 20 procent minder omzet te draaien door de gevolgen van het virus kunnen bij het UWV een maximale werktijdverkorting aanvragen. Daarbij betaalt de overheid, na goedkeuring, tot maximaal 90 procent van het salaris van de werknemer, op voorwaarde dat het bedrijf geen mensen ontslaat en de rest van het loon doorbetaalt.

Ondernemers die hun omzet dankzij de gevolgen van het virus helemaal zien verdampen, krijgen de komende drie maanden 4.000 euro als noodvoorziening. Het wordt daarnaast ook makkelijker voor mkb’ers en grote ondernemingen om geld te lenen. Meer bij RTL Nieuws / NU.nl

Bekijk meer van

coronavirus

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.