word studentlid

— vrijdag 24 april 2020, 11:47 | 0 reacties, praat mee

Nog geen piek in ww-uitkeringen onder journalisten vanwege corona

Nog geen piek in ww-uitkeringen onder journalisten vanwege corona
© Foto: Truus van Gog

Het aantal journalisten dat een ww-uitkering krijgt is de afgelopen maanden gestegen. Maar een piek zoals andere sectoren van de arbeidsmarkt ervaren als gevolg van de coronacrisis blijft vooralsnog uit. Tussen januari en maart liep het aantal journalisten met een ww-uitkering op met 3,4 procent. Laatste wijziging: 28 april 2020, 11:45

De teller staat met 1037 uitkeringen nog altijd laag, in vergelijking met de afgelopen jaren. Dat blijkt uit cijfers die Villamedia opvroeg bij het UWV. Uit die cijfers blijkt dat het aantal uitkeringen sinds december vorig jaar wel weer aan het stijgen is.

De algehele arbeidsmarkt zag in maart een toename van 10.000 ww-uitkeringen naar 250.000, een stijging van bijna 4,2 procent ten opzichte van een maand eerder. Vooral de horeca en catering, uitzendbedrijven en de culturele sector zagen het aantal uitkeringen pieken.

Tekst loopt door onder de grafiek

Verborgen werkloosheid
In de door het UWV aangeleverde cijfers is geen rekening gehouden met tijdelijke uitkeringen die bijvoorbeeld freelance journalisten ontvangen volgens de TOZO-regeling, die zzp’ers een tijdelijke overbrugging biedt om in geval van de eerste maanden van de coronacrisis door te komen. Ook eventuele verborgen werkloosheid onder freelancers is niet meegenomen in de cijfers, wat kan zorgen voor een enigszins vertekend beeld.

Net als bij eerdere analyses die Villamedia maakte van cijfers van het UWV valt het ook nu op dat vrouwelijke journalisten nog altijd vaker een ww-uitkering ontvangen dan mannen. Van de journalisten die in maart van dit jaar een uitkering ontvingen, was 58,24 procent vrouw. Ruim 60 procent van de ontvangers is jonger dan 50 jaar.

Bekijk meer van

UWV corona

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.