word actief nvj klein

— vrijdag 29 mei 2020, 11:44 | 0 reacties, praat mee

Forse stijging ww-uitkeringen onder journalisten in april

© Truus van Gog

Het aantal journalisten dat een ww-uitkering ontvangt is in april fors opgelopen ten opzichte van maart. In één maand tijd steeg het aantal uitkeringen met 11,2 procent. In april ontvingen 1153 journalisten een uitkering van het UWV. In maart waren dat er nog 1037. Laatste wijziging: 10 juli 2020, 10:05

Dat blijkt uit cijfers van het UWV, die Villamedia heeft geanalyseerd. De hoeveelheid journalisten met een ww-uitkering loopt al sinds januari op. In december, toen het aantal journalisten met een ww-uitkering het laagst was in jaren, stond de teller nog op 955. In de eerste vier maanden van het jaar steeg het aantal uitkeringen met 20,7 procent.

Tekst loopt door onder de grafiek

Jong en oud
De rappe stijging in de cijfers in april heeft vermoedelijk te maken met de coronacrisis. Onder journalisten onder de 50 jaar oud is de stijging het grootst. Het aantal ww-uitkeringen onder die groep liep tussen maart en april met bijna 15 procent op.

Onder journalisten van 50 jaar en ouder was de stijging 5,1 procent. Het verschil valt deels te verklaren door het feit dat de groep journalisten jonger dan 50 jaar groter is dan de groep oudere journalisten.

Meer vrouwen
Opvallende verschillen zijn er ook tussen de geslachten. Vrouwelijke journalisten zijn al sinds het eind van 2015 in de meerderheid als het aankomt op ww-uitkeringen, maar het verschil tussen de geslachten blijft groeien.

In april zaten 679 vrouwelijke journalisten thuis met een ww-uitkering, een groei van 12,4 procent ten opzichte van een maand eerder. In dezelfde maand zaten 474 mannelijke journalisten met een uitkering thuis, een groei van bijna 9,5 procent ten opzichte van maart.

Verborgen werkloosheid
Ervan uitgaande dat Nederland zo’n 18.000 journalisten telt, zit 6,4 procent van het met een ww-uitkering thuis. Als kanttekening moet geplaatst worden dat de cijfers van het UWV geen inzage geven in eventuele verborgen werkloosheid onder freelancers.

In april berichtte de NVJ nog dat freelancers inmiddels gezamenlijk 2,3 miljoen euro schade hebben opgelopen vanwege misgelopen opdrachten als gevolg van de coronacrisis.

Bekijk meer van

UWV corona

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.