persveilig seminar

— maandag 27 maart 2017, 09:38 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe wet: oppassen met stukloon voor journalisten

Een wijziging van de Wet Minimumloon verplicht werkgevers binnenkort urenregistraties bij te houden voor werknemers met een stukloon. Krantenbedrijven kunnen voor dagbladbezorgers een ontheffing vragen. Redacties die af en toe een stuk kopen van iemand die geen zzp'er is, doen er goed aan ook het aantal gewerkte uren op de nota te laten vermelden, samen met de overeengekomen prijs. Laatste wijziging: 28 maart 2017, 16:44

De nieuwe wet wil tegen gaan dat het minimumloon wordt ontdoken door met stukloon te werken. Om te bewijzen dat je met stukloon toch aan het minimumloon komt (71,61 euro per dag in 2017) is een vorm van urenregistratie verplicht.

In samenspraak met het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal) is het NDP Nieuwsmedia gelukt om de Tweede Kamer een amendement te laten aannemen dat er ook een ontheffing kan worden aangevraagd. Dan dient er een norm te worden vastgesteld, zodat beoordeeld kan worden of het minimumloon wordt gehaald. ‘Maar onderschat niet de moeite die het kost om een ontheffing aan te vragen. Al met al neemt de regeldruk toe’, aldus een woordvoerder van Actal.

Voor journalistiek werk kan de nieuwe wet ook gevolgen hebben. Niet voor zzp’ers. Dat zijn ondernemers en de wet geldt voor werknemers. Maar de nieuwe wet geldt wel voor mensen die incidenteel een stukje schrijven, bijvoorbeeld medewerkers bij een huis-aan-huisblad of een vakblad. ‘Daarvoor moet de werkgever in principe een urenregistratie bijhouden.’

De wet bepaalt niet hoe dat moet gebeuren. Een toevoeging op de nota van het aantal gewerkte uren zou voldoende kunnen zijn. En de wet wordt er alleen bijgehaald als er problemen zijn. ‘Zolang een medewerker niet reclameert dat hij te weinig verdient, is er niets aan de hand. Maar als er discussie ontstaat, ligt de bewijslast bij de werkgever’, aldus de Actal-woordvoerder.

Meer bij Actal

 

Bekijk meer van

Werk arbeidsvoorwaarden Actal

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.