Nieuwe wet: oppassen met stukloon voor journalisten

Een wijziging van de Wet Minimumloon verplicht werkgevers binnenkort urenregistraties bij te houden voor werknemers met een stukloon. Krantenbedrijven kunnen voor dagbladbezorgers een ontheffing vragen. Redacties die af en toe een stuk kopen van iemand die geen zzp'er is, doen er goed aan ook het aantal gewerkte uren op de nota te laten vermelden, samen met de overeengekomen prijs.
De nieuwe wet wil tegen gaan dat het minimumloon wordt ontdoken door met stukloon te werken. Om te bewijzen dat je met stukloon toch aan het minimumloon komt (71,61 euro per dag in 2017) is een vorm van urenregistratie verplicht.
In samenspraak met het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal) is het NDP Nieuwsmedia gelukt om de Tweede Kamer een amendement te laten aannemen dat er ook een ontheffing kan worden aangevraagd. Dan dient er een norm te worden vastgesteld, zodat beoordeeld kan worden of het minimumloon wordt gehaald. ‘Maar onderschat niet de moeite die het kost om een ontheffing aan te vragen. Al met al neemt de regeldruk toe’, aldus een woordvoerder van Actal.
Voor journalistiek werk kan de nieuwe wet ook gevolgen hebben. Niet voor zzp’ers. Dat zijn ondernemers en de wet geldt voor werknemers. Maar de nieuwe wet geldt wel voor mensen die incidenteel een stukje schrijven, bijvoorbeeld medewerkers bij een huis-aan-huisblad of een vakblad. ‘Daarvoor moet de werkgever in principe een urenregistratie bijhouden.’
De wet bepaalt niet hoe dat moet gebeuren. Een toevoeging op de nota van het aantal gewerkte uren zou voldoende kunnen zijn. En de wet wordt er alleen bijgehaald als er problemen zijn. ‘Zolang een medewerker niet reclameert dat hij te weinig verdient, is er niets aan de hand. Maar als er discussie ontstaat, ligt de bewijslast bij de werkgever’, aldus de Actal-woordvoerder.
Praat mee