— woensdag 11 november 2020, 10:17 | 0 reacties, praat mee

Nieuwscheckers ontdekken op Nederland gerichte online beïnvloedingscampagne

Een - inmiddels gewist - nepaccount waarschuwt voor nepnieuws rond Papoea | Nieuwscheckers

Onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben een op Nederland gerichte, heimelijke beïnvloedingscampagne blootgelegd. Niet Russisch, maar vanuit Indonesië opgezet om Papoea-onafhankelijkheidsactivisten in diskrediet te brengen.

“De boodschappen die er in duizenden berichten worden ingehamerd: de provincie West-Papoea is een onlosmakelijk deel van Indonesië. De Speciale Autonomiewet van 2001 voorziet voldoende in het verlangen naar zelfbestuur. Deze speciale autonomie is een weldaad voor alle inwoners. Wie anders beweert, heult met terroristen”, schrijft coördinator Peter Burger in een zeer lezenswaardige blogpost.

De profielen zijn vaak voorzien van automatisch gegeneerde gezichten, niet op bestaande personen terug te voeren. Verder gaat er behoorlijk wat geld om in sommige campagnes: sommige posts worden met tonnen aan reclamegelden via Facebook gepromoot, schrijft Burger.

Er wordt met hashtags geprobeerd Nederlands publiek te bereiken of mee te liften op reguliere discussies. Burgers: “Hoewel de duizenden berichten in vier talen, de honderden video’s en afbeeldingen, en het aansturen van de accounts op vier platforms een aanzienlijke hoeveelheid arbeidskracht vergen, is het bereik waarschijnlijk klein.”

Geestig is dat sommige accounts, om een air van legitimiteit te creëren, in sommige posts juist waarschuwen voor nepnieuws. Twitter wiste na melding door Nieuwscheckers sinds 6 november zo’n 130 accounts en legde andere een tijdelijke beperking op.

Burger constateert nuchter dat er nog volop verdachte accounts te vinden zijn. Op dezelfde dag dat Twitter accounts verwijderde, werden er vrijwel direct weer 25 aangemaakt. Burger: “Veel creativiteit staken de trollen er niet in: ontmoet @Kelvin282828228, @Cherly282828228 en @Sheil282828228, alle drie geboren op 7 en 8 november.”

Facebook/Instagram en YouTube zouden nog onderzoek doe naar een flink aantal bot-accounts. Nieuwsuur besteedde gisteravond aandacht aan het Indonesische trollenleger.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.