word studentlid

— donderdag 24 januari 2019, 06:00 | 0 reacties, praat mee

Miljoenen Nederlanders delen pulpnieuws op Facebook

Miljoenen Nederlanders delen pulpnieuws op Facebook
CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons / AntanO

Meer dan vijf miljoen Nederlandse Facebookgebruikers hebben wel eens een post van websites die pulpnieuws verspreiden geliket of gedeeld, óf onder een dergelijk bericht een reactie achtergelaten. Dergelijke berichten worden vaker gedeeld dan posts van bekende nieuwsmedia als de NOS, De Telegraaf en NU.nl.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nieuwscheckers en het Leiden Institute of Advanced Computer Science van de Universiteit Leiden. Onder pulpnieuwssites worden websites verstaan die vooral sensationele berichten publiceren die van lage journalistieke kwaliteit zijn en die vaak voorzien zijn van clickbait-koppen.

Een voorbeeld dat de onderzoekers zelf geven: ‘Albert Heijn-medewerker krijgt kopstoot en klap van klant. En dan doet hij…’. Pulpnieuwssites willen volgens de onderzoekers vooral berichten viraal zien gaan, om zo geld te verdienen met advertenties.

De onderzoekers schraapten de likes, reacties en het aantal keren dat posts op Facebook gedeeld werden binnen en analyseerden die. In totaal werden 117.000 Facebook-berichten bekeken, allen geplaatst tussen januari 2013 en december 2017. Daaruit bleek dat er de afgelopen jaren niet alleen meer pulp-posts geplaatst worden, maar dat er ook steeds meer Facebookpagina’s van pulpsites bij komen. Meer bij Nieuwscheckers.nl

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.