Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 30 oktober 2019, 18:00 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe Rotterdamse journalistenbeurs opgedragen aan Mark Hoogstad

Journalist Mark Hoogstad. - © Foto: © Marwan Magroun

Een comité van journalisten, fotografen, ambtenaren, consultants en familieleden van de vorig jaar overleden journalist Mark Hoogstad, roept een nieuwe journalistieke beurs in het leven in zijn naam. De jaarlijkse beurs moet ervaren journalisten (in dienst of freelance) de mogelijkheid bieden uit de dagelijkse ‘ratrace’ van de journalistiek te stappen en hen tijd en ruimte geven om diepgravend onderzoek te doen naar een Rotterdams onderwerp. Laatste wijziging: 31 oktober 2019, 08:10

Dat meldt het comité Grondhouding, de bedenker van de beurs, woensdag in een persbericht. Het idee voor de beurs is ontstaan na het overlijden van de 48-jarige Hoogstad, die zich in mei vorig jaar in Villamedia beklaagde over de in zijn woorden “gekmakende ratrace” in de journalistiek. De stijgende omloopsnelheid van nieuws en de honger naar clicks maakte hem volgens eigen zeggen een slechtere journalist.

Aanvullende financiering gezocht
Met de prijs wil het comité Grondhouding de journalistieke erfenis van Hoogstad eren. De beurs moet daarnaast een impuls geven aan de lokale journalistiek in Rotterdam. De ontvanger van de beurs bepaalt zelf of hij hem inzet voor het maken van een boek, een longread, een serie verhalen, een documentaire, een podcast of een ander type medium.

Hoe hoog de beurs precies gaat zijn is nog niet bekend. Hoewel de gemeente Rotterdam 12.500 euro ter beschikking heeft gesteld als cofinanciering, wordt nog gezocht naar andere partijen die ook financieel gaan bijdragen. Het comité Grondhouding wil die financiering op gaan halen bij fondsen en welwillende gevers die de lokale journalistiek een warm hart toedragen.

In het voorjaar van 2020 wordt bekend gemaakt hoe journalisten zich kunnen aanmelden voor de beurs. Een onafhankelijke jury beslist ieder jaar aan welk plan de beurs wordt toegekend.

Hoogstads dochter Floor gaf een korte verklaring uit: “Namens de hele familie kan ik zeggen dat we het een super mooi initiatief vinden. Zo houden we mijn vader en zijn werk in leven. Ik denk dat hij heel trots zou zijn geweest dat er in zijn naam een journalist wordt aangespoord om even uit de ratrace te stappen en de tijd te nemen om iets moois te maken. Ik weet zeker dat hij er direct over getwitterd zou hebben.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.