— maandag 24 september 2018, 13:50 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe Revu verhuist de redactie naar legerbasis in Mali

De voltallige redactie in vol ornaat met kogelvrij vest en helm in Mali

De Nieuwe Revu verplaatste voor een week haar tweekoppige redactie naar Mali. Hier kreeg zij toegang tot het basiskamp van de Nederlandse troepen die op VN-vredesmissie zijn. Op 3 oktober verschijnt het speciale nummer, dat volledig in het teken staat van het verblijf in Mali. Laatste wijziging: 25 september 2018, 11:46

De dagelijkse bezigheden van de mannen en vrouwen die in het kamp bij het Malinese stadje Gao zijn gepositioneerd, blijven normaal voor Nederlanders verborgen. Hoofdredacteur Jonathan Ursem: “We hebben het idee om daar verandering in te brengen al een half jaar geleden voorgelegd aan Defensie. Ze moesten er heel lang over nadenken, want het heeft wat betreft veiligheid nogal wat voeten in de aarde. Toch wilde Defensie er uiteindelijk graag werk van maken.” Er waren al vaker Nederlandse journalisten op de VN-basis geweest, maar nog nooit een redactie voor een periode van een hele week.

En dus vertrok Ursem in september met redacteur Danny Koks naar het kamp om verslag te doen van het leven van deze militairen op missie. “Van Defensie kregen we carte blanche om te schrijven wat we wilden, met de beperking dat we bijvoorbeeld niet mochten twitteren over een geheime operatie die nog moest plaatsvinden. Zelfs mijn vrouw mocht ik niets vertellen, vanwege eventuele vijanden die meelazen via WhatsApp.”

Ursem had van tevoren een vrij beperkte toegang verwacht. Dat viel reuze mee. “We hadden de mazzel dat de persofficieren daar zeer welwillend waren. En niet alleen de Nederlandse, ook die van de Canadezen en Duitsers die gepositioneerd zijn op het kamp. Van het weerstation tot het commando-center waar de drones worden bestuurd, we mochten overal een kijkje in de keuken nemen.”

Bij aankomst was er enige terughoudendheid in het kamp. “Dat veranderde toen de militairen doorkregen wat onze intenties waren. Ze snapten dat wij niet in de weg zouden lopen en dat we niet zomaar foto’s zouden maken van militairen of bijvoorbeeld zendmasten.” Defensie heeft van te voren aangegeven dat het fotograferen van antennes en bepaalde personen streng verboden was, om zo niemand onnodig in gevaar te brengen. “Daar hebben wij alle respect voor. Wij zijn oprecht geïnteresseerd in het werk waar de militairen zelf zo trots op zijn. Dat wij daar een heel blad aan wijden, vonden ze wel heel tof.” Defensie betaalde de reis en het verblijf van de journalisten.

De verhalen die in dagboekvorm het blad vullen, gaan zowel over de gang van zaken in het kamp als over de gevaren buiten de poorten. Ursem en Koks zijn drie keer mee geweest op operatie. Met kogelvrij vest aan en een helm op. “Ik ging ’s nachts een keer mee met militairen in een transporthelikopter. Ik mocht ook tussen hen en de helikopter uitrennen. Zij namen dan posities in met hun wapens om te kijken of alles veilig was. En ik was ook aan het schieten, maar dan met mijn camera. Dat was spannend en bijzonder om mee te maken. Je merkt dat het voor het echie is, de kogels kunnen je zo om de oren vliegen.” Ursem is de eerste journalist die mee mocht met een van de geheime operaties, wat het voor hem een extra speciale ervaring maakt.

De zweet momenten bleven niet beperkt tot de nachtelijke uitstapjes. Op de heenweg naar het kamp zaten de twee journalisten in een vrachtvliegtuig toen er een noodlanding gemaakt moest worden. “Het was zo’n witte kist, zonder ramen. Vijf minuten na het opstijgen merkte iemand die naast me zat dat er niet genoeg hoogte gemaakt werd en dat het leek alsof we aan het landen waren. Een van de motoren bleek uit te zijn gevallen en dus moesten we op het dichtstbijzijnde vliegveld een noodlanding maken. Zoiets is normaal al spannend, maar als je geen raam hebt om in te schatten wat er aan de hand is, zorgt dat wel voor nog meer zweet.”

Naast reportages over de dagen in het kamp, zijn er in het tijdschrift een interview met de Commandant der Strijdkrachten, foto’s en de resultaten van een enquête onder de militairen te vinden. “We hebben vragen gesteld als ‘Welk cijfer geef je het eten in de kantine?’, ‘Wat mis je het meest aan Nederland?’, maar ook ‘Wat is je favoriete wapen?’. Hele diverse vragen, om een beetje een beeld te krijgen van hoe het leven van militairen op missie eruitziet. Dat is ook wat we willen bereiken met deze editie van het tijdschrift.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.