Nieuwe PINDAH* hoopt op hernieuwd succes

Het had wat voeten in de aarde, maar woensdag verschijnt de nieuwe PINDAH*, glossy over het Nederlands-Indische erfgoed. PINDAH* is een voortzetting van PINDA*, dat vorig jaar voor het eerst, en aanvankelijk eenmalig, verscheen.
Als het aan voormalig hoofdredacteur en mede-initiatiefnemer Ricci Scheldwacht had gelegen, was het daarbij gebleven. Hij wilde met PINDA* het Indische verhaal één keer voor een groot publiek vertellen, en op langere termijn niet concurreren met titels die eenzelfde thema behandelen. Maar Stichting Indomedia en co-uitgever MIMM B.V. dachten daar anders over, zeker toen bleek dat de exemplaren van het eerste nummer als warme broodjes over de toonbank gingen.
Scheldwacht vertrok. Maar een gekke gedachte is het niet om een tweede editie op te tuigen. Van het eerste nummer werden zo’n 45.000 exemplaren verkocht, en het Indische verhaal is groot. Er zijn nog oneindig veel verhalen over te vertellen. Dat blijkt ook uit het tweede nummer, waarin de makers - nu onder hoofdredactie van San Fu Maltha - inzoomen op de derde generatie Nederlandse Indiërs, maar ook thema’s van de bersiap tot de Indonesische keuken, en van de repatriëring tot de troostmeisjes voorbij laten komen in persoonlijke verhalen en achtergronden. Ook werden wederom een hoop bekende namen gestrikt voor PINDAH*: Yvonne Keuls, Ellen Deckwitz, Auke Kok en Dido Michielsen, Marc Chavannes en Don Diablo, om er maar een paar te noemen.
Toch mist de tweede PINDAH* wel een scherp bladenmakers-oog en daarmee wat samenhang. Want wil PINDAH* een breed toegankelijk publieksblad zijn of een gedegen niche titel voor een doelgroep met de nodige voorkennis? En welke toon hoort daar dan bij? Het wordt niet helemaal duidelijk. Een stevige eindredactie had er misschien een wat duidelijker strik omheen kunnen doen.
Dat PINDAH* in ieder geval de Nederlands-Indische gemeenschap weer gaat aanspreken, is vrij aannemelijk. De uitgever heeft al laten weten dat bij hernieuwd succes ook een derde editie niet ondenkbaar is.
PINDAH* is een uitgave van uitgeverij MIMM B.V. en Stichting Indomedia. Het magazine is verkrijgbaar in de boekhandel en via www.pindah-magazine.nl en kost €6,95.
Praat mee
1 reactie
Griselda Visser Molemans, 12 mei 2020, 11:32
Kan die onzinterm “Nederlandse Indiërs” gecorrigeerd worden? Het gaat om Indische Nederlanders, terwijl de Indische gemeenschap uit een veelheid aan etniciteiten bestaat. Indiërs wonen in India.