word studentlid

— dinsdag 12 mei 2020, 10:46 | 1 reactie, praat mee

Nieuwe PINDAH* hoopt op hernieuwd succes

Nieuwe PINDAH* hoopt op hernieuwd succes

Het had wat voeten in de aarde, maar woensdag verschijnt de nieuwe PINDAH*, glossy over het Nederlands-Indische erfgoed. PINDAH* is een voortzetting van PINDA*, dat vorig jaar voor het eerst, en aanvankelijk eenmalig, verscheen. Laatste wijziging: 13 mei 2020, 08:19

Als het aan voormalig hoofdredacteur en mede-initiatiefnemer Ricci Scheldwacht had gelegen, was het daarbij gebleven. Hij wilde met PINDA* het Indische verhaal één keer voor een groot publiek vertellen, en op langere termijn niet concurreren met titels die eenzelfde thema behandelen. Maar Stichting Indomedia en co-uitgever MIMM B.V. dachten daar anders over, zeker toen bleek dat de exemplaren van het eerste nummer als warme broodjes over de toonbank gingen.

Scheldwacht vertrok. Maar een gekke gedachte is het niet om een tweede editie op te tuigen. Van het eerste nummer werden zo’n 45.000 exemplaren verkocht, en het Indische verhaal is groot. Er zijn nog oneindig veel verhalen over te vertellen. Dat blijkt ook uit het tweede nummer, waarin de makers - nu onder hoofdredactie van San Fu Maltha - inzoomen op de derde generatie Nederlandse Indiërs, maar ook thema’s van de bersiap tot de Indonesische keuken, en van de repatriëring tot de troostmeisjes voorbij laten komen in persoonlijke verhalen en achtergronden. Ook werden wederom een hoop bekende namen gestrikt voor PINDAH*: Yvonne Keuls, Ellen Deckwitz, Auke Kok en Dido Michielsen, Marc Chavannes en Don Diablo, om er maar een paar te noemen.

Toch mist de tweede PINDAH* wel een scherp bladenmakers-oog en daarmee wat samenhang. Want wil PINDAH* een breed toegankelijk publieksblad zijn of een gedegen niche titel voor een doelgroep met de nodige voorkennis? En welke toon hoort daar dan bij? Het wordt niet helemaal duidelijk. Een stevige eindredactie had er misschien een wat duidelijker strik omheen kunnen doen.

Dat PINDAH* in ieder geval de Nederlands-Indische gemeenschap weer gaat aanspreken, is vrij aannemelijk. De uitgever heeft al laten weten dat bij hernieuwd succes ook een derde editie niet ondenkbaar is.

PINDAH* is een uitgave van uitgeverij MIMM B.V. en Stichting Indomedia. Het magazine is verkrijgbaar in de boekhandel en via www.pindah-magazine.nl en kost €6,95.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Griselda Visser Molemans, 12 mei 2020, 11:32

Kan die onzinterm “Nederlandse Indiërs” gecorrigeerd worden? Het gaat om Indische Nederlanders, terwijl de Indische gemeenschap uit een veelheid aan etniciteiten bestaat. Indiërs wonen in India.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.