website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Nieuwe ideeën opdoen bij ‘De Staat van Nederland’

Sabien Froger — Geplaatst in politiek op vrijdag 14 september 2018, 10:25

© ANP

Nieuws Eindredacteuren, bureauredacteuren en chefs nieuws: wordt het tijd om achter het bureau vandaan te komen en nieuwe kennis op te doen in de buitenwereld? Dat kan op 2 oktober bij de negende editie van het kennissymposium ‘De Staat van Nederland. Terug naar de feiten’. Hier kunnen journalisten direct in contact komen met experts en inspiratie krijgen voor nieuwe verhalen.

Een kleine greep uit de inspiratiebronnen: Prof. Dr. Paul Dekker (Sociaal Cultureel Planbureau) vertelt over de stemming in Nederland. Directeur van technologisch onderzoeksinstituut Waag, Marleen Stikker, praat over de kansen van open internet. Ook spreekt dr. Christiaan Vinkers, psychiater en stressonderzoeker, over stress in Nederland.

Directeur van het Expertisecentrum Journalistiek en organisator van het symposium Bas Mesters: “De journalistiek wordt steeds sneller en journalisten hebben steeds minder tijd om zich goed te verdiepen in achtergronden. Op deze dag kunnen zij feitelijke kennis krijgen van verschillende wetenschappers.”

Het symposium vindt bewust kort na Prinsjesdag plaats om in te kunnen gaan op de nieuwe plannen die het kabinet dan heeft gepresenteerd. ‘Na de politieke spin van Prinsjesdag, terug naar de feiten’, luidt het motto op de website. “Vanuit die feiten kunnen journalisten nieuwe ideeën voor verhalen ontwikkelen, waardoor ze de journalistieke agenda aanscherpen”, aldus Mesters.

De onderwerpen worden uitgekozen op politieke actualiteit, maar de organisatie zelf probeert ook haar eigen accenten te leggen. Dit jaar wordt er ingegaan op de stemming in Nederland; wat vindt de samenleving belangrijk. Daarnaast gaat het onder meer over de economische staat van het land, het klimaat, democratie en inspraak, Europa, rassendiscriminatie en stress. “Het zijn onderwerpen die de komende periode een rol gaan spelen op de politieke en journalistieke agenda, dus dan is het goed dat journalisten er meer over weten.”

Aanmelden kan hier.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.