— vrijdag 9 juni 2017, 16:18 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe details bekend in zaak omgekomen NPR-journalisten in Afghanistan

Zabihulla Tamann (links) en David Gilkey - © Monika Evstatieva / NPR

Het is een jaar geleden dat in Afghanistan twee journalisten van de Amerikaanse publieke omroep NPR omkwamen bij een aanval van de Taliban in Aghanistan. De omroep heeft in die tijd nader onderzoek gedaan naar hun dood en maakt nu nieuwe details bekend.

Fotojournalist David Gilkey en vertaler en journalist Zabihullah Tamanna reisden vorig jaar juni met een Afghaanse legereenheid toen ze onder vuur werden genomen in de provincie Helmand. Door de raket aangedreven granaataanval kwamen de NPR-journalisten om, was het bericht toen. Volgens NPR zit het anders in elkaar. Het was niet een kwestie van aanwezig zijn op de verkeerde plaats op het verkeerde moment, maar het konvooi was een bewust doelwit. De aanvallers waren getipt dat er Amerikaanse soldaten in de onrustige provincie Helmand zouden zijn. De Taliban heeft dat ook bevestigd. De Amerikaanse soldaten waren het doelwit en niet de journalisten. De Taliban wist niet dat die ook bij het konvooi meereisden.

Ook zijn er nieuwe details naar boven gekomen over hoe de twee mannen om het leven zijn gekomen. De eerste vragen die naar boven kwamen over de precieze doodsoorzaak werden door collega’s opgeworpen. Naast Gilkey en Tamanna reisden er nog twee NPR-collega’s mee: Monika Evstatieva en Tom Bowman. Zij waren het die in eerste instantie ook de lichamen identificeerden en wat hen opviel was dat ze er zo verschillend uitzagen. Hoe kunnen ze op dezelfde manier zijn doodgegaan en toch heel andere verwondingen hebben?

Van Tamanna is nu bekend dat hij niet geraakt werd door een raket aangedreven granaat aanval. Hij werd doodgeschoten, dat bevestigd het Afghaanse Ministerie van Defensie. Hij had ook geen brandwonden, zoals Gilkey. Gilkey stierf aan ernstige brandwonden aan zijn bovenlichaam. Afghaanse ambtenaren hebben aangegeven dat Gilkey in het voertuig is gestorven, Tamanna buiten. Het is onduidelijk of het voertuig waar Gilkey in zat door een raket aangedreven granaat is getroffen. Afgezien van de brandwonden heeft hij geen verwondingen die de nabijheid van een explosie zouden aantonen. Hoewel nog steeds niet helemaal duidelijk is of er dus sprake was van een aanval met een raket aangedreven granaat, beloven Evstatieva en Bowman door te gaan met het onderzoek. Meer bij NPR

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.