Nieuwe cao omroeppersoneel; in twee jaar vijf procent erbij

Vakbonden NVJ, FNV en CNV en werkgevers bij de landelijke en regionale publieke omroepen hebben een nieuwe cao voor het omroeppersoneel uitonderhandeld. Hij gaat met terugwerkende kracht in op 1 januari 2022 en loopt tot 31 december 2023.
Onderdeel van de nieuwe cao betreft een structurele loonsverhoging van 3 procent per 1 januari 2022, een eenmalige uitkering van 1 procent per 1 juli 2022 en per 1 januari 2023 nogmaals een structurele verhoging met 2 procent.
“We zijn blij dat zo’n groot percentage van onze achterban akkoord is gegaan met het resultaat”, aldus Wais Shirbaz, secretaris omroepzaken van de NVJ. NPO-bestuurslid Paul Doop zegt dat met de resultaten waardering wordt uitgesproken voor betrokken en hardwerkende omroepmedewerkers.
“Er is de afgelopen jaren onder grote druk en spanning gewerkt en dat zal ook de komende tijd niet minder worden. Daarom is het snelle cao-akkoord extra te prijzen”, aldus Doop. Jan Müller, directeur van de RPO, zegt dat het pakket waardering uitdrukt voor de inzet van medewerkers in moeilijke tijden.
In de cao zijn naast de loonstijging ook afspraken gemaakt over hybride werken (een deel van de werkweek op kantoor of locatie, een ander op zelf te bepalen plek). Sterke verschillen in beloning tussen vrouwen en mannen bestaat in de meeste functiegroepen bij de publieke omroep niet meer, bleek uit onderzoek in het kader van deze cao-onderhandelingen.
Wel zijn vrouwen nog ondervertegenwoordigd in hogere salarisschalen. Daarvoor komt meer aandacht. Daarnaast zijn extra dagen toegevoegd aan rouwverlof en wordt aanvullend geboorteverlof voor partners nu vijf weken aangevuld tot honderd procent van het salaris.
Praat mee