Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 9 oktober 2019, 09:07 | 0 reacties, praat mee

Nieuw boek uit kritiek op tegenwerking NBC na metoo-schandaal

Matt Lauer in 2013. Er zijn nieuwe beschuldigingen over wangedrag in een nieuw boek 'Catch and Kill' | Reuters

De Amerikaanse tv-gigant NBC bereidt zich voor op de fall-out van 'Catch and Kill', een nieuw boek van onderzoeksjournalist Ronan Farrow. De journalist blikt daarin terug op de obstakels die werden opgeworpen rond berichtgeving over seksueel wangedrag van onder meer filmproducent Harvey Weinstein en NBC-presentator en publiekslieveling Matt Lauer, die in 2017 op staande voet werd ontslagen. Laatste wijziging: 10 oktober 2019, 10:33

Farrow heeft bovendien nieuwe beschuldigingen aan het adres van Lauer, onder meer over een anale verkrachting van een stomdronken collega. Volgens Farrow, die indertijd voor NBC werkte, gaf zijn werkgever indertijd zoveel tegengas over de metoo-berichten, dat hij gedwongen was het stuk in The New Yorker te publiceren.

Dat verhaal, waarin de eerste beschuldigingen aan het adres van Weinstein concreet werden gemaakt, leidden uiteindelijk tot diens ondergang. In het nieuwe boek vertelt Farrow onder meer hoe Lauer zich vergreep een dronken collega en niet ophield toen die meerdere keren aangaf dat hij moest stoppen.

NBC stelde indertijd dat het niet wist van het gedrag van de populaire presentator. Volgens Farrow was Lauers gedrag geen geheim. De vrouw in kwestie lichtte collega’s en leidinggevenden over de situatie in, ondanks de angst wat Lauer haar carrière potentieel kon aandoen.

Ze vertrok daarna naar een productiebedrijf binnen NBC om producer te worden. Ze lichtte ook daar leidinggevenden in, schrijft Farrow. Entertainment-nieuwssite Variety tekende reacties op bij NBC, dat aankondigde elke stap te kunnen verdedigen die in het kader van Lauers gedrag werd gezet.

Update 10 oktober: Matt Lauer heeft een open brief gepubliceerd, waarin hij in 1400 woorden de aantijgingen ontkent.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.