word studentlid

— maandag 7 maart 2016, 09:25 | 0 reacties, praat mee

EU in maag met Zaman-kwestie tijdens vluchtelingentop

EU in maag met Zaman-kwestie tijdens vluchtelingentop
Arie Kievit / ANP

Voor de Europese Unie komt de overname van de Turkse krant Zaman ongelegen. Vandaag vindt ook de Turks-Europese top plaats over de vluchtelingencrisis. Diverse (journalistieke) organisaties en de Europese liberalen veroordelen de overname en roepen EU-lidstaten op om de verslechtering van de persvrijheid in Turkije aan de kaak te stellen. Laatste wijziging: 7 maart 2016, 10:15

“De verslechtering van de persvrijheid in Turkije moet één van de agendapunten zijn tijdens de top. De gewelddadige overname van het dagblad Zaman, is een belediging van Turkse burgers en EU-leiders. We kunnen niet toekijken”, aldus de leider van de fractie Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) in het Europees Parlement, Guy Verhofstadt, in een verklaring die zondag naar buiten is gebracht.

“We accepteren een deal om migranten terug te sturen naar een land dat journalisten opsluit, burgerlijke vrijheden aanvalt en waar een zeer zorgwekkende mensenrechtensituatie bestaat.”

Ook de Europese Commissie maakt zich zorgen en heeft nogmaals benadrukt dat de Turkije, als kandidaat-lidstaat, moet streven naar de hoogst mogelijke democratische normen en praktijken, waaronder de vrijheid van de media.

Het onder bewind stellen van de krant “brengt de vooruitgang die Turkije op andere terreinen heeft geboekt in gevaar’‘, twitterde eurocommissaris voor Uitbreiding Johannes Hahn.

The Index on Censorship, een magazine en niet-gouvernementele organisatie die zich inzet voor de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid is een petitie gestart om de Turkse rechtbank te vragen het besluit terug te draaien en om president Recep Tayyip Erdogan te laten stoppen met het beknotten van de persvrijheid in Turkije.

Meer bij Zaman Vandaag / EU Observer / Today’s Zaman / Reformatorisch Dagblad

 

 

 

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.