— vrijdag 15 juni 2012, 14:33 | 1 reactie, praat mee

Betaalde iPad-apps Wegener uitgesteld

De apps van de Wegener-kranten voor de iPad blijven nog even gratis voor iedereen. Volgende maand hoopt het krantenconcern betaalde abonnementen te kunnen aanbieden. De apps werden begin april gelanceerd. Gebruikers zouden na een maand een betaald abonnement kunnen nemen voor 15,99 per maand. Vanwege een technisch probleem is de trialperiode verlengd.

Wegener mikt met de iPad-apps primair op het behoud van bestaande abonnees. Zij krijgen gratis toegang tot de digitale krant op de iPad.

Projectleider Johan van Uffelen, hoofdredacteur van BN/De Stem: “De downloads zijn nog niet gekoppeld aan ons abonnementensysteem. Pas op dat moment kunnen we checken welke gebruikers abonnee van de krant zijn en welke niet. Volgende maand moet het probleem verholpen zijn.”

De apps van De Gelderlander, BN/De Stem, Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, PZC, Stentor en Tubantia zijn inmiddels 80.000 keer gedownload. Over dat aantal toont Van Uffelen zich tevreden.

Het komend half jaar wordt benut om de apps verder aan te passen aan de wensen van de gebruikers. Inmiddels is versie 1.1 uit. Ook moeten nog enkele bugs worden verholpen. Zo klagen sommige mensen dat de apps snel crashen.

“De capaciteit van de servers moet nog omhoog. Op 12 december presenteren we 2.0, de definitieve versie”, aldus Van Uffelen. “De abonnee kan dan bijvoorbeeld kiezen uit de e-paper en de actuele ipad-versie. Zoals De Gazet van Antwerpen dat nu ook al doet.”

De inrichting van de apps vormden in het begin een kopie van de van die van de Deense krant Berlingske, een nationaal dagblad. Lezers klaagden dat ze het regionale nieuws niet konden vinden.

“Dat hebben we meteen verbeterd door regiosecties toe te voegen” Ook is een ernstige storing verholpen. “Het systeem verwijdert automatisch oudere berichten. Soms gebeurde dat niet. De fout zat niet in de app, maar in het content managementsysteem.”

Verrast is Van Uffelen door de reacties en aanbevelingen van gebruikers. Zij vragen bijvoorbeeld nadrukkelijk om ook de familieberichten op te nemen. De technische mogelijkheden vinden ze niet zo belangrijk.

“De reacties zijn overwegend positief. Het liefste willen mensen de inhoud van de krant lezen, zonder de toeters en bellen die een dynamische app kan bieden. Dat vond ik een fascinerende ontdekking.”

De Wegener-kranten hebben ook apps voor de iPhone en Android-toestellen. Het totale aantal downloads bedraagt 250.000. Koploper is De Gelderlander met ruim 60.000.

Bekijk meer van

Wegener

Praat mee

1 reactie

Lampje, 2 augustus 2012, 22:16

Erg jammer om na dit uitstel te constateren dat registratie ook in de maand Augustus voor problemen blijft zorgen.
Weer een technisch probleem? Of onderschat Wegener nog steeds de animo en het aantal gebruikers dat de krant op een IPad wil kunnen lezen?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.