website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

News Corp Australia wil dat Google wordt opgesplitst

Lars Pasveer — Geplaatst in Innovatie op woensdag 13 maart 2019, 10:45

De Australische toezichthouder ACCC is niet per se voorstander van opsplitsing van techreuzen | Dean Lewins / EPA

De Australische toezichthouder ACCC is niet per se voorstander van opsplitsing van techreuzen | Dean Lewins / EPA

Innovatie De Australische tak van uitgeverij News Corp heeft bij de Australische toezichthouder rond mededinging ACCC aangedrongen op het verplicht opbreken van Google. Het bedrijf zou vanwege de immense machtspositie verplicht de zoekmachine moeten afsplitsen van andere activiteiten, vindt News Corp.

Mocht Google vooral zoekmachine willen blijven, zouden de andere bedrijfsonderdelen aan derden moeten worden verkocht, aldus de uitgeverij. Het diende deze zienswijze [.pdf] in naar aanleiding van onderzoek door de ACCC naar de macht van digitale platformen als Google en Facebook.

De combinatie van Google’s populariteit als zoekmachine met Adsense -  het grootste advertentienetwerk ter wereld - zet uitgeverijen op achterstand. Zo zou Google eigen diensten een voorkeursbehandeling geven, klaagt de uitgeverij.

News Corp Australia wijst op stappen die in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten zijn gezet om Google dominantie te beteugelen. De uitgeverij klaagt verder over vermeende ‘filterbubbels’ die het bedrijf zou creëren en beperkte toegang tot slimme speakers, waarvan de onderliggende algoritmes volgens News Corp voor buitenstaanders niet toegankelijk zijn.

Vaksite Press Gazette meldt dat toezichthouder ACCC in hun eigen onderzoek, dat eind vorig jaar verscheen, overigens niet oproept om grote spelers als Facebook en Google op te splitsen.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.