website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

New York Times rectificeert aanrandingsverhaal Trump niet

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in censuur op vrijdag 14 oktober 2016, 10:01

© Sean Rayford / AFP

Nieuws

Donald Trump dreigt met een rechtszaak als The New York Times het verhaal niet rectificeert waarin twee vrouwen beweren decennia geleden te zijn aangerand door de Republikeinse presidentskandidaat. De krant neemt echter geen woord terug van het verhaal dat woensdag werd gepubliceerd.

De jurist van de krant wijst de claim af. ‘Niets in ons artikel heeft ook maar de geringste invloed gehad op de reputatie die de heer Trump zichzelf heeft bezorgd door zijn eigen woorden en daden,’ aldus advocaat David McCraw namens de hoofdredactie. Hij voegde eraan toe dat als Trump van mening blijft dat er sprake is van laster, de NYT hem graag uitnodigt zijn gelijk te halen bij de rechter.

Trump ligt de laatste tijd steeds meer onder vuur vanwege vrouwonvriendelijkheid. Vorige week doken beelden uit 2005 op waarin Trump bespreekt hoe hij vrouwen begint te zoenen, zonder te wachten. ‘Als je een ster bent, dan laten ze het toe. Je kunt alles doen. (...) Grijp ze in hun poes. Je kunt alles doen.’

Trump’s advocatien noemen het aanrandingsartikel van The New York Times ‘een lasterlijk verhaal’. Ze eisen rectificatie. Volgens hen is het ‘vooral vanwege de timing van het artikel duidelijk dat The New York Times hier uit politieke motieven handelt’. De krant sprak eerder steun uit voor de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton.

Het is niet de eerste keer dat een medium of journalist onder vuur ligt door Trump. Eerder had hij een zwarte lijst voor media die negatief over Trump of zijn campagne hadden geschreven, die werden de afgelopen maanden geweerd bij bijeenkomsten. Ook nu nog wordt het journalisten moeilijk gemaakt om hun werk te doen, want aanhangers van Trump laten ook weten niet blij te zijn met de pers.

Meer bij Poynter /

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.