data als kans

— woensdag 17 juli 2019, 18:52 | 0 reacties, praat mee

New Skool Media belooft snellere betaling aan freelancers

Freelancers die voor New Skool Media (NSM) werken, beklagen zich over late betaling van hun facturen. Waar de tijdschriftenuitgever op papier een betaaltermijn van dertig dagen hanteert, moeten freelancers regelmatig nog weken langer wachten op hun geld. Dat stellen zij tegenover Villamedia. Laatste wijziging: 18 juli 2019, 10:09

NSM erkent de te late betalingen. In een interne mail aan hoofdredacteuren werkzaam bij het concern, stelt Chief Financial Officer (CFO) Lars Duurinck dat de achterstanden veroorzaakt worden door de strakke wijze waarop NSM is gefinancierd.

Bij de oprichting van het bedrijf in 2014 – waarbij de uitgeverij achttien titels overnam van Sanoma – is gekozen om korte bankleningen aan te gaan. “De leningen hebben een korte looptijd van vijf jaar, waardoor New Skool een hoge aflossingsdruk heeft”, aldus Duurinck in zijn interne mail.

Duurinck vergelijkt de financieringsstructuur met een hypotheek die in een beperkt aantal jaren afgelost moet worden. Daardoor blijft er minder ruimte over voor andere zaken. “Deze aflossingen maken dat de ruimte voor andere betalingen bij tijd en wijle wat dun is.”

In andere woorden: omdat leningen afgelost moeten worden, moeten freelancers soms langer wachten op betaling.

Freelancers geen sluitpost
Freelancers die Villamedia gesproken heeft krijgen het gevoel als sluitpost gebruikt te worden door de uitgeverij. Duurinck begrijpt dat sentiment. “Vooral in de laatste fase drukt de aflossing van de schulden zwaar op de liquiditeit. Dat hebben we onderschat”, geeft hij toe in een reactie. “Voor ons zijn freelancers heel belangrijk. Mede omdat we met kleine redacties werken zijn ze cruciaal voor het succes van ons bedrijf.”

De CFO stelt te betreuren dat freelancers de dupe zijn geworden van de strakke financieringsstructuur van NSM en de daaruit volgende beperkte liquiditeit. Ook belooft hij verbetering. Het grootste deel van de leningen die New Skool Media in de zomer van 2014 aanging bij de oprichting, is eind juni afgelost.

Duurinck: “Daarna zijn we vrijwel schuldenvrij. Vanaf dat moment moet het met betalingen aan freelancers ook beter gaan. We zijn nooit de snelste betaler in de branche geweest en ook dat had met de aflossingen te maken. Maar we betalen altijd.”

Om de ontstane achterstanden weg te werken gaat NSM volgens Duurinck de komende weken extra betaalrondes instellen. “We hebben keuzes gemaakt die niet zo handig zijn geweest. En dat gaan we nu herstellen.”

Bekijk meer van

New Skool Media Lars Duurinck

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.