banner festival 23

— vrijdag 24 juni 2016, 17:06 | 0 reacties, praat mee

New Skool Media moet hoofdredacteur na arbeidsconflict weer te werk stellen

New Skool Media oprichters Rob Koghee en Cor Jan Willig - © Jeroen Jumelet / ANP

New Skool Media (NSM) moet een werknemer waar het een arbeidsconflict mee had weer opnieuw te werk stellen in zijn functie van hoofdredacteur. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Amsterdam. Laatste wijziging: 30 juni 2016, 10:41

De uitgeverij had in april van dit jaar om ontbinding van de arbeidsovereenkomst gevraagd wegens ongeschiktheid van de werknemer, verwijtbaar handelen en een verstoorde arbeidsverhouding. De hoofdredacteur kwam in juni 2014 bij New Skool Media terecht toen die uitgever 19 tijdschriften en personeel overnam van Sanoma. De man werkte sinds 1996 voor Sanoma.

De eerste keer dat zijn functioneren bij New Skool Media aan bod kwam was in maart 2015 in een gesprek over een Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP). De conclusie van dat gesprek luidt dat het functioneren van [verweerder] onvoldoende is, dat hij slecht is georganiseerd, geen planning heeft en niet de initiatiefnemer is van ontwikkelingen. De hoofdredacteur is het niet eens met de conclusies maar gaat, ondanks tegenzin, akkoord met het verzoek een ontwikkelassessment te doen. Hij zal alleen geen actieplan openbaren aan zijn werkgever op advies van een adviesbureau.

In november bericht New Skool Media de man dat hij nog steeds onvoldoende functioneert. Er dreigde een onwerkbare situatie en ernstige verstoring van de arbeidsrelatie. Besloten werd om een onafhankelijke coach in te zetten. Alle budgetverantwoordelijkheid is overgedragen aan de coach, evenals de teken- en beslissingsbevoegdheid.

De redactie laat van zich horen na dit besluit. “Minder blij zijn we met de beslissing om [verweerder] onder curatele te stellen omdat hij als hoofdredacteur niet goed zou functioneren. Vooral omdat deze beslissing volgens ons gebaseerd is op gronden, die niet door de hele redactie worden gedeeld en wat ons betreft niet opeens tot de conclusie kunnen leiden dat onze hoofdredacteur niet goed functioneert.” 

In december 2015 meldt de hoofdredacteur zich ziek. De arbo-arts adviseert in januari om gesprekken gaande te houden en eventueel mediation. Ook de hoofdredacteur vraagt in februari om mediation. In maart start het re-integratie traject maar dezelfde dag meldt zijn coach dat hij de de situatie onwerkbaar achtte. Er zou weinig verandering zijn in de opstelling van de hoofdredacteur. De hoofdredacteur stelt dat hij zelden zo’n verdraaiing van de werkelijkheid heeft gelezen en geeft aan zich aan alle voorwaarden te hebben gehouden.

New Skool stelde vervolgens opnieuw mediation voor, met de coach. Maar de hoofdredacteur ziet dat na de eerdere gebeurtenissen niet zitten en stelt een gesprek voor tussen hem en New Skool Media. De uitgever laat weten dat als de hoofdredacteur niet akkoord gaat er een ontbindingsprocedure wordt gestart. De procedure wordt in gang gezet.

De kantonrechter komt tot de conclusie dat New Skool Media te hard van stapel is gelopen en er geen sprak is van voldragen gronden voor ontbinding. De uitgever heeft de hoofdredacteur niet in voldoende mate in de gelegenheid gesteld om zijn functioneren te verbeteren. Ondanks dat New Skool Media heeft verklaard dat er al een nieuwe hoofdredacteur is aangetrokken moet de verweerder nog een eerlijke kans krijgen om terug te keren. Daarvoor zal naar alle waarschijnlijkheid mediation noodzakelijk zijn. De uitgever is met het besluit een nieuwe hoofdredacteur aan te stellen op de feiten vooruit gelopen. Dit komt voor risico van New Skool Media.

De rechtbank “veroordeelt New Skool om de verweerder binnen 7 dagen na betekening van de beschikking weder te werk te stellen in zijn functie van hoofdredacteur, eventueel in het kader van re-integratie voor zover [verweerder] nog niet arbeidsgeschikt is, op straffe van een dwangsom van 1.000 euro per dag of gedeelte daarvan dat New Skool daarmede in gebreke blijft, met een maximum van 100.000 euro. Ook moet de uitgever de proceskosten betalen.

Bekijk meer van

New Skool Media

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.