word studentlid

— donderdag 16 januari 2020, 09:06 | 0 reacties, praat mee

Nepnieuwsspel ‘Slecht Nieuws’ wint Brouwer Vertrouwensprijs

Nepnieuwsspel ‘Slecht Nieuws’ wint Brouwer Vertrouwensprijs
De prijswinnende DROG-productie 'Slecht Nieuws' op een tablet | DROG

Het online spel 'Slecht Nieuws', dat deelnemers leert over nepnieuws en de bewuste cynische keuzes die daar achter liggen, heeft de Brouwer Vertrouwensprijs gewonnen van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Aan de prijs is een geldbedrag van 100.000 euro verbonden. Laatste wijziging: 20 januari 2020, 11:32

Makers DROG introduceerden het spel in 2017 en trokken ermee langs scholen. DROG ontvangt de prijs op 20 januari uit handen van KHMW-voorzitter Louise Gunning-Schepers.

De prijs is bestemd voor een persoon of organisatie in Nederland die door een wetenschappelijk of maatschappelijk initiatief de samenhang en het onderling vertrouwen in de samenleving bevordert. De ‘propaganda-game’, zoals DROG het zelf noemt, is in de browser en op vrijwel alle mobiele apparatuur te spelen. Het leidt de speler langs allerlei opties om volgers te laten groeien, invloed te vergroten en de publieke opinie op te zwepen.

“De jury is onder de indruk van de wetenschappelijke onderbouwing van het project. De omgekeerde beweging, waarbij niet wordt uitgelegd wat fake news is, maar waarbij de spelers worden uitgedaagd zelf fake news te verspreiden en zo een zelflerende omgeving wordt gecreëerd spreekt ons zeer aan en biedt perspectief”, aldus juryvoorzitter Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner.

DROG-oprichter Ruurd Oosterwoud is trots op toekenning van de prijs: “Het prijzengeld zal ten goede komen aan het aansnijden van nieuwe maatschappelijke thema’s, aanboren van nieuwe onderzoeksgebieden, en het bedenken van nieuwe interventies. Zo willen we prebunking (vooraf herkennen dat je wordt gemanipuleerd, red.) verder verspreiden en onze impact vergroten.” Meer bij KHMW

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.