‘Nepnieuws taggen op Facebook contraproductief’

Het project van Facebook om twijfelachtige of leugenachtige artikelen te voorzien van een melding, lijkt slechts marginaal succes te hebben. Bepaalde groepen zoals Trump-aanhangers en jonge lezers blijken zelfs eerder geneigd het artikel te geloven, als het een stempel 'disputed' heeft, constateren onderzoekers van Yale University.
Het percentage dat een artikel niet gelooft omdat het zo’n stempel draagt groeit maar met 3,7 procent. “De fact-checklabels bij artikelen op Facebook hebben maar weinig impact, stellen de onderzoekers. “Voor zover het iets uitmaakt, is het effect minimaal. Het is bij lange na niet genoeg om dit probleem [van de verspreiding van nepnieuws, red.] op te lossen”, aldus een van de onderzoekers.
De partijen waarmee Facebook samenwerkt bij de factcheck worden door Trump-aanhangers simpelweg minder vertrouwd, aldus het onderzoek. Volgens een Facebook-woordvoerder is het te vroeg om conclusies te trekken. De studie is volgens hem extern gevoerd op een enquête-site, niet met daadwerkelijke interactie op het Facebook-platform: “Het is geen realistische data van Facebook-gebruikers.”
Psycholoog David Rand, die het onderzoek hielp opzetten, spreek desondanks van een groot probleem. “De mensen die het meest op sociale media leunen voor hun nieuws, zijn precies degenen voor wie de waarschuwing niets uitmaakt en genereert zelfs een flinke negatieve terugslag.” Meer bij Politico
Praat mee