Nepnieuws in Frankrijk en Italië: klein bereik, hoge interactie

Het Reuters Institute for the Study of Journalism (RISJ) heeft in Frankrijk en Italië de impact gemeten van verspreiders van nepnieuws en desinformatie. De landen werden uitgekozen omdat ze meer dan gemiddeld te kampen zouden hebben met ideologisch of politiek gemotiveerde desinformatie en organisaties die geld verdienen aan het verspreiden van nepnieuws.
Welke sites als verspreiders van nepnieuws gelden, werd bepaald door onafhankelijke fact-checkers en andere waarnemers, aldus RISJ.
Opvallend is dat de nepnieuws-sites maar een minuscuul marktaandeel en bereik hebben. RISJ stelt dat sites in 2017 gemiddeld 3,5 procent van de bevolking in de landen wist te bereiken. Het gros van de nepnieuwsverspreiders bereikt net 1 procent. De grootste nieuwssite in Frankrijk (Le Figaro) bereikt maandelijks 22,3 procent van de bevolking. In Italië bereikt La Repubblica zelfs 50,9 procent van de bevolking.
Grote uitzondering is Facebook, waar een relatief klein aantal nepnieuwssites het bereik en interactie (dat wil zeggen, delen, becommentariëren of liken van posts) van de Franse en Italiaanse nieuwsreuzen bereikt of zelfs overtreft.
Onderzoekers noemen het relatief kleine bereik van nieuwssites geen reden om achterover te leunen, als de bezoekers enkel dáár hun nieuws vandaan halen en andere bronnen actief vermijden. In Nederland (en het Nederlandse deel van Facebook) valt het mee met de impact van nepnieuws, aldus onderzoekers vorig jaar. Reuters Institute for the Study of Journalism
Praat mee