onderzoek covid en journalistiek

— donderdag 1 februari 2018, 14:18 | 0 reacties, praat mee

Nepnieuws in Frankrijk en Italië: klein bereik, hoge interactie

Maandelijkse bereikcijfers voor Franse media en nepnieuwsverspreiders | Reuters Institute for the Study of Journalism

Het Reuters Institute for the Study of Journalism (RISJ) heeft in Frankrijk en Italië de impact gemeten van verspreiders van nepnieuws en desinformatie. De landen werden uitgekozen omdat ze meer dan gemiddeld te kampen zouden hebben met ideologisch of politiek gemotiveerde desinformatie en organisaties die geld verdienen aan het verspreiden van nepnieuws.

Welke sites als verspreiders van nepnieuws gelden, werd bepaald door onafhankelijke fact-checkers en andere waarnemers, aldus RISJ.

Opvallend is dat de nepnieuws-sites maar een minuscuul marktaandeel en bereik hebben. RISJ stelt dat sites in 2017 gemiddeld 3,5 procent van de bevolking in de landen wist te bereiken. Het gros van de nepnieuwsverspreiders bereikt net 1 procent. De grootste nieuwssite in Frankrijk (Le Figaro) bereikt maandelijks 22,3 procent van de bevolking. In Italië bereikt La Repubblica zelfs 50,9 procent van de bevolking.

Grote uitzondering is Facebook, waar een relatief klein aantal nepnieuwssites het bereik en interactie (dat wil zeggen, delen, becommentariëren of liken van posts) van de Franse en Italiaanse nieuwsreuzen bereikt of zelfs overtreft.

Onderzoekers noemen het relatief kleine bereik van nieuwssites geen reden om achterover te leunen, als de bezoekers enkel dáár hun nieuws vandaan halen en andere bronnen actief vermijden. In Nederland (en het Nederlandse deel van Facebook) valt het mee met de impact van nepnieuws, aldus onderzoekers vorig jaar. Reuters Institute for the Study of Journalism

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.