persveilig seminar

— donderdag 1 februari 2018, 14:18 | 0 reacties, praat mee

Nepnieuws in Frankrijk en Italië: klein bereik, hoge interactie

Maandelijkse bereikcijfers voor Franse media en nepnieuwsverspreiders | Reuters Institute for the Study of Journalism

Het Reuters Institute for the Study of Journalism (RISJ) heeft in Frankrijk en Italië de impact gemeten van verspreiders van nepnieuws en desinformatie. De landen werden uitgekozen omdat ze meer dan gemiddeld te kampen zouden hebben met ideologisch of politiek gemotiveerde desinformatie en organisaties die geld verdienen aan het verspreiden van nepnieuws. Laatste wijziging: 5 februari 2018, 10:28

Welke sites als verspreiders van nepnieuws gelden, werd bepaald door onafhankelijke fact-checkers en andere waarnemers, aldus RISJ.

Opvallend is dat de nepnieuws-sites maar een minuscuul marktaandeel en bereik hebben. RISJ stelt dat sites in 2017 gemiddeld 3,5 procent van de bevolking in de landen wist te bereiken. Het gros van de nepnieuwsverspreiders bereikt net 1 procent. De grootste nieuwssite in Frankrijk (Le Figaro) bereikt maandelijks 22,3 procent van de bevolking. In Italië bereikt La Repubblica zelfs 50,9 procent van de bevolking.

Grote uitzondering is Facebook, waar een relatief klein aantal nepnieuwssites het bereik en interactie (dat wil zeggen, delen, becommentariëren of liken van posts) van de Franse en Italiaanse nieuwsreuzen bereikt of zelfs overtreft.

Onderzoekers noemen het relatief kleine bereik van nieuwssites geen reden om achterover te leunen, als de bezoekers enkel dáár hun nieuws vandaan halen en andere bronnen actief vermijden. In Nederland (en het Nederlandse deel van Facebook) valt het mee met de impact van nepnieuws, aldus onderzoekers vorig jaar. Reuters Institute for the Study of Journalism

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.