persveilig seminar

— maandag 9 mei 2016, 13:52 | 0 reacties, praat mee

‘Twintig procent Britse journalisten op of onder bestaansminimum’

Reuters Institute for the Study of Journalism

Een rapport van het Reuters Institute over de Britse journalistiek kent alvast één schokkend detail: twintig procent van de Britse leeft op of onder het bestaansminimum. Voor het onderzoek werden eind vorig jaar 700 journalisten geïnterviewd. Laatste wijziging: 9 mei 2016, 15:36

Het lukt een vijfde van de journalisten dus niet om met hun werk deze zogeheten living wage van 19.2000 pond per jaar te bereiken. Er werken verder relatief veel vrouwen in de Britse journalistiek, maar die krijgen minder betaald en stomen ook minder vaak door naar hogere functies.

Britse journalisten zijn verder minder religieus dan de rest van de bevolking en zijn vrijwel allemaal journalistiek geschoold. In de afgelopen drie jaar is het aantal journalisten dat voor dagbladen werkt gedaal van 56 procent naar 44 procent, met in diezelfde periode een verdubbeling (26 naar 52 procent) van het aantal journalisten dat voor online media werkt.

Britse journalisten zeggen dat hun werk vooral vorm krijgt binnen de ethische en professionele gedragscodes die voor de media zijn geformuleerd. Toch zegt een kwart van de ondervraagden dat het soms gerechtvaardigd kan zijn om ongeverifieerde berichten te publiceren.

“De impact van Leveson kan desondanks niet worden onderschat”, stellen de onderzoekers. Ondezoekscommissie Leveson bekeek illegale praktijken (waaronder afluisteren) bij de Britse tabloids en andere media en adviseerde onder meer een (nog niet gerealiseerde) perswet.

Haast is een groot probleem, dat de journalistieke betrouwbaarheid ondergraaft. Gewone redacteuren produceren, verwerken of bewerken gemiddeld wekelijks 50 tot 75 berichten. Als de werkdruk van junior- en senioreindredacteuren wordt meegeteld, loopt dat aantal op tot soms wel 500 berichten per week. “De vraag rijst of feitencontrole, een van de fundamenten onder de journalistiek, met zulke getallen is vol te houden”, schrijven de onderzoekers.

De jacht om - vooral online - de eerste te zijn, legt extra druk op de journalistiek. De regel van volledige zekerheid wordt daaronder vloeibaar. Volgens de ondervraagde journalisten voelen ze zich de laatste tijd wel vrijer om meer tijd te nemen om iets extra te controleren, voor er op puliceren wordt gedrukt. De onderzoekers constateren dat niet alle redacties even bewust zijn wat de gevolgen voor betrokkenen kunnen zijn van een te haastige publicatie.

Reuters Institute: Journalists in the UK[.pdf]

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.