— maandag 2 november 2015, 13:42 | 0 reacties, praat mee

‘Nep-deserteur IS achter dubbele moord Turkije’

RBSS

Volgens nieuwzender NBC is de dubbele moord op journalisten in Turkije uitgevoerd door een infiltrant die zich als deserteur van terreurgroep IS heeft voorgedaan. Deze man wist het vertrouwen van Ibrahim Abd al-Qader (22) en Fares Hamadi (20) te winnen. De journalisten werden vorige week vrijdag onthoofd gevonden in de Turkse stad Urfa. Laatste wijziging: 17 december 2015, 08:44

Al-Qadar was mede-oprichter van het journalistieke collectief Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS), dat uit de ‘IS-hoofdstad’ bericht over het leven onder het gewelddadige kalifaat. Hamadi was tot vorig jaar ook lid van RBSS. Omdat hij dat te gevaarlijk vond worden was hij overgestapt naar een ander mediacollectief Eye on the Homeland.

Volgens NBC is Ibrahims broer Adhmed ervan overtuigd dat Tlas Surur, een kennis uit Raqqa, hen heeft bevriend met doel ze te vermoorden. Er zou anderhalve maand zijn geïnvesteerd om Ibrahim Abd al-Qader en Fares Hamadi een vals gevoel van vertrouwen en vriendschap te geven. De avond van de moorden zou deze Tlas twee anderen naar het appartement hebben geleid om de marteling en onthoofding uit te voeren.

Vermoedelijk is Tlas inmiddels de Turkse grens weer overgestoken. De burgerjournalisten wisten welk gevaar ze liepen. Ahmed zegt zelf ook doodsbedreigingen te hebben ontvangen, maar blijft daar stoïcijns onder. “Ik ben nu méér vastberaden om door te gaan tot IS is uitgeschakeld. Dat beloof ik aan Ibrahim en alle andere slachtoffers in Raqqa.”

Het journalistieke collectief RBSS, dat onder levensbedreigende omstandigheden moet werken, kreeg afgelopen week de International Press Freedom Awards van het Newyorkse Comité ter Bescherming van Journalisten. Afgelopen juli bracht IS een video uit waarin het twee jongens verhoorde en daarna doodschoot omdat ze werden verdacht (ten onrechte, overigens) voor RBSS te werken.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.