— donderdag 12 september 2019, 09:31 | 3 reacties, praat mee

‘Negeer gevaarlijke wet rond afreizen naar terreurgebied’

Raqqa, Syrië. Een werknemer van de stad rust uit bij een massagraf, in een gebied waar al zo'n 3500 lichamen zijn gevonden | AFP

Wie als journalist naar een gebied afreist dat in handen is van een terreurgroep, is straks strafbaar. Er moet vooraf toestemming worden gevraagd bij het ministerie van Justitie. Niet iedereen is dat van plan. Laatste wijziging: 12 september 2019, 16:41

Lennart Hofman, Correspondent Verborgen oorlogen bij De Correspondent, zegt dat het volgen van de wet de eigen veiligheid in gevaar brengt. ” Ik ga me er in ieder geval niet aan houden, en ik hoor van collega-oorlogsjournalisten dat zij dit ook niet van plan zijn”, schrijft hij.

Hoe minder mensen van je afreisplannen weten, hoe beter, aldus Hofman. Alleen zo is de kans op op gijzeling of arrestatie zo klein mogelijk te houden. Een kleine groep vertrouwelingen wordt uiteindelijk door Hofman ingelicht en de reisdetails gaan in een kluis.

“De overheid verwacht nu dat ik die plannen online indien, waarna ze vervolgens weet ik waar belanden. Op ministeries en ambassades lopen allerlei mensen rond die ik niet ken, en eerlijk gezegd ook niet vertrouw. Als mijn plannen uitlekken, kan dit dodelijk zijn”, aldus Hofman.

Oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen noemde de wet gisteren om dezelfde reden gevaarlijk. Het is bovendien de vraag wanneer een regio als ‘terreurgebied’ geldt.

Verder kleven er volgens Hofman voldoende andere risico’s aan de wet: “Als ik naar Noord-Syrië of Noord-Irak reis, staat in mijn reisplan bovenaan het lijstje ‘risico’s’ dat je achteraf in Turkije kunt worden opgepakt als terrorismeverdachte als je contact hebt gehad met de PKK (of hun Syrische tak, de YPG). Door de nieuwe wet loop ik straks ook in Nederland dat gevaar.”

Hofman ergert zich aan de onrealistische kijk op de praktische uitvoering van de wet, waarbij toestemming volgens Kamerlid Antoinette Laan-Geselschap (VVD) weinig meer is dan je contract met je opdrachtgever in te leveren en hup, je hebt toestemming.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

robert dulmers, 12 september 2019, 17:22

Dan mag de secretaris van de NVJ me straks bezoeken in Vught of in Scheveningen - want IK PEINS ER NIET OVER de Nederlandse overheid te laten beslissen waar ik het mijn journalistieke taak acht heen te gaan. Een snelle mail en belronde gisteren en vanochtend tussen ons hechte clubje oorlogsjournalisten (Arnold Karskens, Linda Polman, Fréderike Geerdink, Teun Voeten en ondergetekende) laat er geen misverstand over bestaan: geen van de collega zal zich aan deze wet houden. Sterker: we zullen m aanvechten voor IFY, Straatsburg en, inderdaad, de VN.  Ook zijn de collega’s van de BBC en CNN reeds op de hoogte gesteld van de mogelijke persbreidel.  Ben eigenlijk wel benieuwd de Terroristenvleugel van Vught van binnenuit te zien - vergeleken met de gevangenissen in Bosnisch Servie en Syrie waarin ik korter of langer zat, zal het wel slappe hap zijn. Binnenkort meer - van mij of van Teun, Linda, Frederike of Arold.

EdJag, 14 september 2019, 13:48

Dan mag wife dan ook op zijn of haar achterste poten gaan staan maar welke idioot dit bedacht heeft wil niet eens weten. In de achterliggende 30 jaar als (onderzoeks)journalist heb ik nooit laten weten waar ik ben en ook nu verblijf in gebieden waar ik zojuist in Villlamedia lees dat ze er niet zijn: terroristische gebieden. Ja joh, tuuuurlijk. Ik zou zeggen, politiek wordt wakker of hou rekening met meer problemen. Deze journalist in hart en nieren is in ieder geval niet te porren voor jullie rare plannen. Zelfs niet simpel even online, waar bijvoorbeeld even de hele wereld mee kan kijken?;

EdJag, 14 september 2019, 13:52

Dan mag wie dan ook op zijn of haar achterste poten gaan staan maar welke idioot dit bedacht heeft wil niet eens weten. In de achterliggende 30 jaar als (onderzoeks)journalist heb ik nooit laten weten waar ik ben en ook nu verblijf in gebieden waar ik zojuist in Villlamedia lees dat ze er niet zijn: terroristische gebieden. Ja joh, tuuuurlijk. Ik zou zeggen, politiek wordt wakker of hou rekening met meer problemen. Deze journalist in hart en nieren is in ieder geval niet te porren voor jullie rare plannen. Zelfs niet simpel even online formuliertje invullen waar bijvoorbeeld even de hele wereld het formulier kan inkijken??

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.