— dinsdag 22 mei 2018, 11:14 | 0 reacties, praat mee

Nederlandse redacties met moeite iets minder wit

© Truus van Gog

Nederlandse redacties van kranten en nieuwsrubrieken op tv zijn iets minder wit geworden, concludeert de NRC na onderzoek. Drie jaar geleden waren de nieuwsredacties nog voor 96,8 procent wit, telde de krant. Nu heeft 94,6 procent van de journalisten in vaste dienst een westerse achtergrond. Het aantal journalisten met een niet-westerse migratieachtergrond op de negen grootste nieuwsredacties is in drie jaar tijd gestegen van 54 naar 82, op een totaal van 1.528 redacteuren.

In 2015 deed NRC voor het eerst een rondgang langs de grote Nederlandse nieuwsredacties. Die ronde heeft de krant nu herhaald. Wat NRC opvalt is dat waar hoofdredacteuren drie jaar geleden nog hun weerstand uitten over diversiteitsbeleid, ze nu op een paar na het belang ervan onderstrepen. Ook uiten ze hun verdriet over het feit dat ze er onvoldoende in slagen om iets te veranderen.

Zo zegt Harm Taselaar van het RTL Nieuws bijvoorbeeld twee redacteuren met een kleurtje te hebben aangenomen, die na de proefperiode weer vertrokken. ‘Zeer frustrerend dat het niet goed lukt.’

Philippe Remarque van de Volkskrant uit kritiek op de telling. Alleen kijken naar de samenstelling van de redactie geeft een te beperkte blik op de kwestie, vindt hij: ‘Het belangrijkste is dat het perspectief van mensen met een migrantenachtergrond in de krant komt. Dat is vaak, ongeacht degene die het schrijft.’

Wim Hoogland, plaatsvervangend algemeen hoofdredacteur van De Telegraaf, is de enige die het een ‘onzin-onderwerp’ vindt. ‘Het zal me een worst wezen waar hun roots liggen.’

Villamedia ontwaarde de afgelopen jaren ook een toegenomen bewustzijn onder journalisten over diversiteit op redacties en in hun uitingen. Lees daarover:

Bewustmaken van onbewuste vooroordelen
, over de coalitie ‘Beeldvorming in de Media’.

Niets doen aan diversiteit is geen optie meer, betoogt Cécile Narinx.

‘Mediabedrijven en opleidingen vinden diversiteit niet urgent genoeg’, aldus studenten journalistiek met een niet-westerse achtergrond.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.