— donderdag 10 juni 2021, 12:14 | 0 reacties, praat mee

‘Nederlandse overheid moet regie rond digitalisering en publieke toegang tot informatie oppakken’

Een datacentrum in Amsterdam. De overheid moet zich de regie van de vergaande digitalisering van de maatschappij niet laten ontglippen, stellen publieke organisaties. | ANP

De Nederlandse overheid moet de regie over digitalisering en publieke toegang tot informatie steviger in handen nemen, benadrukken diverse publieke organisaties die actief zijn in het digitale domein. Ongewenste invloeden van commerciële algoritmen en macht van slechts een kleine groep bedrijven dreigen "parallelle werkelijkheden" te scheppen, schrijven ze ineen brief aan de vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken (DiZa).

Tegelijk moet de overheid digitale geletterdheid en mediawijsheid van alle Nederlanders stimuleren.

“Want mensen die digitaal geletterd zijn, kunnen zich gemakkelijker en zekerder bewegen in een samenleving waarin online media een steeds grotere rol spelen. Geef prioriteit aan digitale geletterdheid als nieuw leergebied in het onderwijs”, stellen de organisaties, waaronder de NPO, Koninklijke Bibliotheek (KB), Netwerk Mediawijsheid en instituut Beeld & Geluid.

De overheid zou de kaders moeten aangeven waarbinnen algoritmes media-aanbod kunnen aanbevelen. De overheid moet de ontwikkeling van algoritmes die gebaseerd zijn op publieke waarden stimuleren, zodat die zich onderscheiden van de gangbare algoritmes van commerciële platforms.

“Mediakanalen dragen ook het risico in zich van een samenleving waarin meerdere parallelle werkelijkheden bestaan, zonder zicht op - en begrip van - de wereld en opvattingen van medeburgers. De ontwrichtende werking daarvan wordt steeds duidelijker. Ook in het onderwijs zien we dat veelgebruikte hulpmiddelen van grote technologiebedrijven grote risico’s met zich meebrengen op het gebied van privacy en databescherming”, aldus het advies aan de vaste Kamercommissie.

De briefschrijvers dringen verder aan op regelgeving aangaande openheid en transparantie over (de herkomst van) informatie en mediaaanbod, onderzoeksresultaten en leermiddelen. Als onderwijsinstellingen steeds vaker leunen op hulpmiddelen van grote technologiebedrijven brengt dat risico’s met zich mee op het gebied van privacy en databescherming.

De groep ziet verder graag een manier waarop publieke instellingen, zonder tussenkomst van commerciële intermediairs, contact met publiek kunnen leggen. Een deel van het 5G-frequentiegebied zou vanuit overheidswege voor zulke niet-commerciële toepassingen gereserveerd kunnen worden. Meer bij NPO, een van de ondertekenaars.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.