— donderdag 10 juni 2021, 12:14 | 0 reacties, praat mee

‘Nederlandse overheid moet regie rond digitalisering en publieke toegang tot informatie oppakken’

Een datacentrum in Amsterdam. De overheid moet zich de regie van de vergaande digitalisering van de maatschappij niet laten ontglippen, stellen publieke organisaties. | ANP

De Nederlandse overheid moet de regie over digitalisering en publieke toegang tot informatie steviger in handen nemen, benadrukken diverse publieke organisaties die actief zijn in het digitale domein. Ongewenste invloeden van commerciële algoritmen en macht van slechts een kleine groep bedrijven dreigen "parallelle werkelijkheden" te scheppen, schrijven ze ineen brief aan de vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken (DiZa). Laatste wijziging: 10 juni 2021, 12:16

Tegelijk moet de overheid digitale geletterdheid en mediawijsheid van alle Nederlanders stimuleren.

“Want mensen die digitaal geletterd zijn, kunnen zich gemakkelijker en zekerder bewegen in een samenleving waarin online media een steeds grotere rol spelen. Geef prioriteit aan digitale geletterdheid als nieuw leergebied in het onderwijs”, stellen de organisaties, waaronder de NPO, Koninklijke Bibliotheek (KB), Netwerk Mediawijsheid en instituut Beeld & Geluid.

De overheid zou de kaders moeten aangeven waarbinnen algoritmes media-aanbod kunnen aanbevelen. De overheid moet de ontwikkeling van algoritmes die gebaseerd zijn op publieke waarden stimuleren, zodat die zich onderscheiden van de gangbare algoritmes van commerciële platforms.

“Mediakanalen dragen ook het risico in zich van een samenleving waarin meerdere parallelle werkelijkheden bestaan, zonder zicht op - en begrip van - de wereld en opvattingen van medeburgers. De ontwrichtende werking daarvan wordt steeds duidelijker. Ook in het onderwijs zien we dat veelgebruikte hulpmiddelen van grote technologiebedrijven grote risico’s met zich meebrengen op het gebied van privacy en databescherming”, aldus het advies aan de vaste Kamercommissie.

De briefschrijvers dringen verder aan op regelgeving aangaande openheid en transparantie over (de herkomst van) informatie en mediaaanbod, onderzoeksresultaten en leermiddelen. Als onderwijsinstellingen steeds vaker leunen op hulpmiddelen van grote technologiebedrijven brengt dat risico’s met zich mee op het gebied van privacy en databescherming.

De groep ziet verder graag een manier waarop publieke instellingen, zonder tussenkomst van commerciële intermediairs, contact met publiek kunnen leggen. Een deel van het 5G-frequentiegebied zou vanuit overheidswege voor zulke niet-commerciële toepassingen gereserveerd kunnen worden. Meer bij NPO, een van de ondertekenaars.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.