— vrijdag 19 augustus 2022, 11:34 | 2 reacties, praat mee

Nederlands initiatief voor stimuleringsfonds Suriname: ‘Journalistiek ligt er op zijn gat’

Sheila Sitalsing - © Ronald van den Heerik / HH

Een groep van journalisten en fondsspecialisten in Nederland wil nog dit jaar in Suriname een vergelijkbaar instituut als het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ) opzetten. Journalist en mede-initiatiefnemer Sheila Sitalsing: ‘Het zou mooi zijn als Surinaamse onderzoeksjournalisten tijd en middelen krijgen om écht in zaken te duiken.’ Laatste wijziging: 21 augustus 2022, 09:23

Naast Sitalsing zitten in deze ‘initiatiefgroep’: journalist Jeroen Trommelen, scheidend bestuurslid Roy Khemradj van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en voormalig directeur Jessica Swinkels van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

De vier willen in eerste instantie 30.000 euro bij elkaar krijgen om het fonds op te starten. Maar een ton zou nog beter zijn, zo vinden ze, omdat het dan zeker twee tot drie jaar kan voortbestaan. Het is de uitdrukkelijke bedoeling van de initiatiefnemers om alleen te helpen bij het opstarten, waarna Suriname zelf op zoek kan naar middelen om het fonds ook daarna in stand te houden.

Karige middelen
Sitalsing werkte zelf enkele jaren voor het Surinaamse nieuwsmedium Starnews en weet uit ervaring hoe karig de middelen voor journalistiek zijn in dit land, zo legt ze uit. ‘Suriname heeft een rijke traditie in media, met veel radiostations en kranten voor een brede diversiteit aan doelgroepen. Maar de kwaliteit en de professionaliteit laten te wensen over. Er zijn wel degelijk goede journalisten maar het ontbreekt hen aan middelen om dingen echt uit te zoeken. Daar zou het geld uit dit fonds aan moeten worden besteed, en graag ook aan het verbeteren van de bestaande opleiding journalistiek in het land’.

Staatskas leegroven
Roy Khemradj zegt op de website van het SvdJ dat hij Suriname ‘een eigen Follow the Money’ toe te wensen. ‘Al die boeven die daar de staatskas leegroven… Ik zou willen dat er een collectief van journalisten zou komen dat, misschien met hulp van buitenlandse collega’s, uitzoekt: wie zijn dat? Waar gaat dat geld naartoe?’.
Volgens Khemradj ligt de Surinaamse journalistiek ‘echt op zijn gat’. De samenleving zou er volgens hem bij gebaat zijn als er ‘eens wat tegels worden gelicht. Dat kan alleen met een goed vangnet en goede financiële steun. Ik hoop dat we met dit initiatief de journalistiek in Suriname op allerlei manieren naar een hoger niveau kunnen tillen’.

Aanvankelijk had Khemradj weinig fiducie in een journalistiek fonds voor Suriname, nadat hij het idee bij een aantal mensen had geopperd en niks terug hoorde. ‘Maar Jeroen Trommelen is vorig jaar naar Suriname geweest en is daar het hele journalistieke veld langsgegaan. Toen bleek er toch draagvlak te zijn’.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

rabin gangadin, 14 februari 2023, 09:08

Het is misschien te kort door de bocht gesteld dat de Surinaamse journalistiek zich in haar prenetale pampers zou bevinden. Hoewel de werkelijkheid uitwijst dat al de schrijfgrage pennenlikkers uit nonverbale matennaaiers zou bestaan die alles wat hen ongekend voorkomt resoluut afwijzen omdat zij zich anders op hun afbrokkelende melaatse tenen zouden moeten gaan verheffen om die te kunnen bevroeden Ik zou hun mentale minvermogendheid toch in een zodanig perspectief willen plaatsen waarmee er een authentieker beeld mee kan worden geschetst.
Gewezen hoofdredacteur van het Parool W. Sanders, zei tijdens diens functioneren op TV dat een goede journalist er één is zonder een journalistieke opleiding. Volgens hem zou een goed deugende journalist een brede algemene ontwikkeling, voortvloeiende uit uiteenlopende studies moeten hebben. Surinaamse journalsten hebben doorgaans een op het vakgebied toegesneden praktijkopleiding achter de rug hebben en hanteren de pen op dezelfde wijze zoals een bang omaatje achter het stuur probeert zich via de pechbaan op de rijbaan te manoeuvreren.

rabin gangadin, 14 februari 2023, 09:10

Mijn excuses: deze tekst is door omstandigheden niet compleet .

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.