— woensdag 3 mei 2023, 07:10 | 0 reacties, praat mee

Nederland stijgt 22 plekken op wereldranglijst persvrijheid, veiligheidsscore nog steeds erg laag

© ANP / Sandra Uittenbogaart

Nederland is 22 plekken gestegen in de persvrijheidsindex van journalistenorganisatie Reporters Sans Frontières (RSF). Daarmee staat ons land weer op de zesde plek, nadat het vorig jaar juist 22 posities was gedaald vanwege agressie tegen journalisten en de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Laatste wijziging: 4 mei 2023, 11:04

Nederland scoort nu beter op het gebied van veiligheid, aldus RSF. Dat komt volgens de organisatie onder meer door de vervolging van verdachten in de zaak-De Vries, een afname van het geweld tegen journalisten in 2022 na “het zeer gewelddadige coronajaar 2021” en de hulp die journalisten ontvangen via PersVeilig, een initiatief ter bescherming van de journalistiek.

RSF wijst er daarnaast op dat de verbeterde situatie in Nederland wel in perspectief moet worden geplaatst, omdat de veiligheidsscore nog steeds “erg laag” is. Bij de beoordeling van Nederland komt naar voren dat in ons land nog steeds ernstige dreigementen worden geuit tegen journalisten, met name tegen vrouwen die verslag doen van maatschappelijke onderwerpen die controversieel zijn.

NVJ: Digitale en fysieke veiligheid voor journalisten nog altijd een serieus probleem

Opvallend
De daling op de ranglijst van 2022 was opvallend omdat Nederland sinds 2002 altijd in de top tien stond. Sinds dat jaar maakt RSF bij het opstellen van de lijst gebruik van een gewijzigde methode. Om de persvrijheid te beoordelen, wordt gekeken naar onder meer de politiek, de wetten en de veiligheid van journalisten. De categorie veiligheid weegt tegenwoordig zwaarder mee bij het bepalen van de mate van persvrijheid in landen.

Noorwegen staat in 2023 voor het zevende jaar op rij helemaal bovenaan de ranglijst, ditmaal gevolgd door Ierland, Denemarken, Zweden, Finland en op de zesde plek dus Nederland. De hoge score van Ierland is opvallend omdat de hoogste posities op de lijst doorgaans zijn weggelegd voor de Noordse landen.

Tot de slechtst gewaardeerde landen behoren onder meer Afghanistan, Iran, Rusland, Irak en Iran. Noord-Korea staat opnieuw onderaan. China is vier plekken gezakt en staat nu op de een na laatste positie. Het Aziatische land wordt door RSF bekritiseerd voor het gevangennemen van journalisten en wordt ook omschreven als “een van de grootste exporteurs van propagandacontent”.

Bekijk meer van

Persvrijheidsmonitor 2022

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.