training eu starters

— woensdag 13 april 2022, 09:10 | 0 reacties, praat mee

Nederland loopt volgens FNV veel geld mis door flexwerk

De Nederlandse samenleving is door de flexibilisering van de arbeidsmarkt de afgelopen jaren tientallen miljarden euro's misgelopen aan inkomstenbelasting en werkgevers- en pensioenpremies. Dat heeft vakbond FNV uitgezocht om het eigen pleidooi voor een "eerlijkere arbeidsmarkt" kracht bij te zetten.

In een persbericht worden diverse hoge bedragen genoemd. Sinds het aantreden van het nieuwe kabinet in januari dit jaar zou het misgelopen bedrag bijvoorbeeld al ruim 1 miljard euro bedragen. Elke seconde loopt de teller volgens FNV verder op. Als je het aantreden van het eerste kabinet-Rutte in 2010 als beginpunt neemt zou de teller daardoor staan op meer dan 30 miljard euro.

Maar flexwerkers zelf zouden het grootste slachtoffer zijn. Omdat zij in hun flexibele aanstelling doorgaans minder verdienen dat hun vaste collega’s die het zelfde werk doen, zouden ze tussen 2010 en het aantreden van het nieuwe kabinet meer dan 43 miljard euro aan inkomsten zijn misgelopen. Als er niets verandert zou de teller eind dit jaar bijna de 50 miljard euro aantikken.

“De flexibilisering van de Nederlandse arbeidsmarkt is onder de kabinetten Rutte snel toegenomen en ondertussen uitgegroeid tot een ware flexcrisis” zegt FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha. Zijn vakbond presenteert de teller woensdag omdat er in de Tweede Kamer weer gesproken wordt over de arbeidsmarkt. Volgens Boufangacha moeten er nu maatregelen genomen worden. “Een contract voor onbepaalde tijd moet weer de norm worden.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.