— maandag 3 juli 2023, 11:07 | 0 reacties, praat mee

NCTV: kunstmatige intelligentie zorgt voor nieuwe cybergevaren

Politie noemt ransomware de grootste bedreiging voor de digitale veiligheid - © Rafael Henrique / SOPA Images / Shutterstock

Door de komst van nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie (AI), ontstaan nieuwe digitale gevaren. Het wordt laagdrempeliger om schadelijke software te ontwikkelen. Het wordt ook steeds moeilijker om vast te stellen of teksten, foto's, video's en geluiden wel echt zijn. Diezelfde technologie maakt het echter ook mogelijk om potentiële aanvallen sneller en beter af te slaan. Dat zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Pieter-Jaap Aalbersberg, in het jaarlijkse cybersecuritybeeld. Laatste wijziging: 3 juli 2023, 11:19

Het risico op cyberaanvallen wordt groter door de “geopolitieke verharding”, aldus de NCTV. Hij noemt de Russische oorlog tegen Oekraïne als voorbeeld. De laatste tijd zijn er opvallend veel aanvallen door zogenoemde hacktivisten te zien. Die voeren geen directe aanvallen op de Nederlandse staat uit, maar op organisaties in Nederland. Dit zijn symbolische aanvallen om Nederland te raken voor de steun aan Oekraïne. Zo zijn in de afgelopen maanden onder andere de sites van de Staten-Generaal, de Raad voor de rechtspraak en enkele havens onder vuur genomen.

“Maatschappij-ontwrichtende cyberincidenten hebben zich in Nederland of andere EU-landen nog niet voorgedaan. Dat is echter geen garantie voor de toekomst”, aldus de NCTV.

Beluister onze podcast Wederhoor: Kim van Keken en Stijn Bronzwaer over ai in de journalistiek

‘Steeds slimmer’
De coördinator constateert ook dat cybercriminelen “steeds slimmer te werk gaan”. Daarom roept hij organisaties op weerbaarder te worden, zodat de schade bij een aanval beperkt kan blijven. “Het verkleinen van de scheefgroei tussen de digitale dreiging en de weerbaarheid blijft dan ook een grote uitdaging”, aldus Aalbersberg.

De politie noemt gijzelsoftware (ransomware) de grootste bedreiging voor de digitale veiligheid. Aanvallers beperken zich tegenwoordig niet meer tot het versleutelen van systemen en het eisen van losgeld. Ze proberen ook interne gegevens te stelen. Daarmee kunnen ze het slachtoffer extra afpersen. Bovendien kunnen ze die gegevens doorverkopen op de zwarte markt, aan mensen die er bijvoorbeeld identiteitsfraude mee willen plegen. “We zien steeds vaker serieuze aanvallen met ransomware”, zegt Theo van der Plas, die bij de politie verantwoordelijk is voor de bestrijding van cybercrime.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.