word studentlid

— donderdag 11 mei 2023, 11:09 | 0 reacties, praat mee

Google integreert tekst- en beeldproductie met behulp van ai in vrijwel het volledige portfolio

Google integreert tekst- en beeldproductie met behulp van ai in vrijwel het volledige portfolio
Een still uit een presentatie van Duet AI, die suggesties doet (en accepteert) voor het omschrijven van teksten - in dit geval ludieker. Ondersteuning voor Nederlands is op de horizon. | Google / YouTube

Gisteren ging Google IO van start, de jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars, waar Google traditiegetrouw laat zien waar het aan werkt. Artificiële intelligentie wordt geïntegreerd in vrijwel alle Google-producten, van zoeken tot tekstverwerking. Laatste wijziging: 11 mei 2023, 11:13

Hoewel niet speciaal voor journalisten bedoeld, was vooral de demonstratie van de wijze waarop ai in Google Workspace wordt geïntegreerd interessant.

Google noemt het Duet AI. Het is een soort permanent oproepbare assistent, die helpt bij het organiseren van bronteksten, indexen en overzichten kan genereren en kan bijspringen als je vastloopt met een tekst in Docs.

Er is ook een optie om direct vanuit het document passend beeldmateriaal te genereren voor gebruik in presentaties en andere documenten. Google werkt daarvoor samen met Adobe, dat onlangs een proefversie van hun beeldgeneratie-ai Firefly lanceerde. Via eenvoudige tekstvragen genereert Firefly (sterk stockphoto-esque) beeldmateriaal.

Google introduceerde verder een nieuwe versie van hun Pathways Language Model (PaLM), de techniek achter tekstgeneratie en vertalingen binnen Google-diensten. Het beloofde verder dat ai-chatbot Bard snel in meer landen, waaronder Nederland, beschikbaar komt. Eerst zal Bard hier alleen Engels begrijpen, maar ondersteuning van Nederland volgt. Hoe snel is nog niet duidelijk.

De ai-technieken worden in eerste instantie aan een beperkte groep gebruikers beschikbaar gesteld. Er is sprake van een wachtlijst, op het moment van schrijven evenmin open voor Nederlandse gebruikers.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.