— dinsdag 12 november 2019, 11:33 | 0 reacties, praat mee

Nationale Ombudsman: veranderingen nodig bij Huis voor Klokkenluiders

Het Huis voor Klokkenluiders werd in 2016 gelanceerd. Binnen een jaar waren er al interne problemen. - © Robin Utrecht / ANP

Om nog een toekomst te hebben zal het Huis voor Klokkenluiders heel wat zaken anders moeten aanpakken. Dat zegt de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen in een rapport dat minister Raymond Knops (binnenlandse zaken) maandag naar de Tweede Kamer stuurde. De minister onderschrijft het advies van de ombudsman en gaat ermee aan de slag.

Van Zutphen onderzocht op verzoek van het ministerie waarom het Huis drie jaar na de oprichting nog steeds niet goed functioneert. De instantie kreeg in de afgelopen jaren zelf te maken met klokkenluiders die problemen binnen de organisatie meldden. De Nationale Ombudsman komt nu ook met enkele aanbevelingen.

Zo zou het Huis zich voorlopig alleen moeten richten op het onderzoeken van recente misstanden die na 1 januari 2019 gemeld zijn. Voor oudere zaken zou een andere route bewandeld moeten worden, zoals het instellen van een externe groep van deskundigen die per dossier nagaan welke wijze van behandeling raadzaam is en of het dossier binnen de wettelijke termijn kan worden afgerond.

Daarnaast geeft de nationale ombudsman aan dat het Huis niet alle ondersteuning zal kunnen geven aan klokkenluiders. De klokkenluider moet volgens hem ondersteuning kunnen krijgen van iemand die zijn belangen behartigt, ook tijdens het onderzoek. Het gaat om juridische, psychosociale en soms ook financiële ondersteuning die eenvoudig toegankelijk moet zijn. Maar het huis moet namelijk voorkomen dat de schijn van partijdigheid wordt gewekt bij het doen van onderzoek. “Het Huis zou daarom in elk geval geen ondersteuning moeten bieden aan de klokkenluider zodra het Huis onderzoek doet naar diens melding of verzoek. Andere landen bieden volgens de heer Van Zutphen voorbeelden over hoe deze ondersteuning is belegd in niet-gouvernementele organisaties buiten het klokkenluidersinstituut.” Meer bij de Nationale Ombudsman / de Volkskrant (betaald, via Blendle) / Dagblad van het Noorden

Lees ook:
Ernstige problemen bij Huis voor Klokkenluiders (4 april 2019)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.