word studentlid

— woensdag 17 december 2014, 09:21

Na 43 jaar klaar voor de volgende klus

Na 43 jaar klaar voor de volgende klus
Universiteitskrant, september 1979.

Tekenaar Kees Willemen (1943) heeft er na, toevallig, 43 jaar tekenen voor De Universiteitskrant Groningen nog geen genoeg van. De site is half december gestopt met het publiceren van zijn cartoons, Willemen wil doorgaan en zoekt een nieuw platform waar hij samen met Jan Deelstra zijn animaties kwijt kan. Laatste wijziging: 18 december 2014, 14:32

Jarenlang werkte hij voor de papieren editie van het weekblad en toen het blad twee jaar geleden aan een digitaal leven begon, verhuisde Willemen mee naar ukrant.nl. Daar zijn de cartoons nog te bekijken. Willemen tekenden ‘Kees is boos’ en wond zich elke week op over een misstand in het hoger onderwijs.

Aan de telefoon wordt al snel duidelijk dat Willemen dat nog steeds heeft, ook al is zijn cartoon gestopt. Hij praat vol vuur en in de tegenwoordige tijd over zijn werk en de ontwikkelingen in het onderwijs. ‘Ik geef graag luid en duidelijk commentaar. ‘Kees is boos’ is daarvoor een mooi middel. Of ik in die vorm wil doorgaan, weet ik niet. Een format moet geen gouden kooi worden.’

De geanimeerde cartoons die hij voor de site van de universiteit maakte, vulde een flink deel van de week van Willemen.  Eerste werkte hij het verhaal, de tekeningen en teksten uit en vervolgens maakte hij samen met Deelstra de animaties. ‘Ik ken eigenlijk alleen Joep Bertrams die iets vergelijkbaars doet. Alleen gebruik ik een andere techniek. Ik maak niet alleen gebruik van tekeningen, maar ook van andere beeld-elementen’.

Willemen heeft goede hoop dat hij elders zijn werk kan voortzetten, ook al zijn er nog geen concrete aanbiedingen. ‘Het liefst heb ik een landelijk podium. Ik zou graag politieke argumenten ontleden, de wereld achter de gebeurtenissen laten zien.’

Het oeuvre van Willemen telt inmiddels tienduizenden tekeningen, die zijn ondergebracht in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam. In 2009 wijdde Het Persmuseum in Amsterdam daar deze overzichtstentoonstelling aan.

Afbeelding stamt uit Universiteitskrant, september 1979. (Vrouwenstudies heeft zich inmiddels veel breder tot Genderstudies ontwikkeld)

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.