word studentlid

— donderdag 7 april 2022, 08:46 | 0 reacties, praat mee

Myanmar: journalist krijgt vijf jaar cel na verzwaarde aanklacht van terreur

Myanmar: journalist krijgt vijf jaar cel na verzwaarde aanklacht van terreur
Yangon, 3 april. Ook ruim een jaar na de coup gaan mensen de straat op om tegen het regime te demonstreren. Ruim tienduizend mensen zijn door de junta opgepakt. | Myat Thu Kyaw / Nurphoto

In Myanmar is verslaggever Win Naing Oo van lokale zender Channel Mandalay TV veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf op basis van anti-terreurwetgeving. Win Naing Oo werd al in augustus 2021 opgepakt, in eerste instantie omdat hij nepnieuws zou hebben verspreid, een populaire aanklacht bij repressieve regimes. Laatste wijziging: 7 april 2022, 08:50

Regionale vertegenwoordiger Shawn Crispin van persvrijheidsorganisatie CPJ noemt het een “donkere en belachelijke draai” om journalistiek werk aan terreur te verbinden. CPJ verzoekt de militaire junta van Mayanmar om de journalist zonder omhaal vrij te laten.

In oktober vorig jaar werd de aanklacht van nepnieuws omgezet in een van terreur. De Engelstalige krant The Irrawaddy meldt dat Win Naing Oo geen beroep aantekent. Hij zou met de gewapende verzetsgroep People’s Defense Force contact hebben gehad, meldt de krant. Het is onduidelijk of dat puur voor journalistiek werk was.

Volgens de actiegroep Assistance Association for Political Prisoners zijn er sinds de coup in februari 2021 ruim tienduizend mensen opgepakt. Het dodental staat op het moment van schrijven op 1730.

Bekijk meer van

Myanmar

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.