word studentlid

— dinsdag 10 maart 2020, 16:33 | 0 reacties, praat mee

Leger Myanmar klaagt persbureau Reuters aan wegens smaad

Leger Myanmar klaagt persbureau Reuters aan wegens smaad
Mei 2019: Reuters-journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo, kort na hun vrijlating. Er dreigt nu een nieuwe zaak tegen hun werkgever.

Het leger van Myanmar klaagt persbureau Reuters aan wegens smaad. In een artikel werd de dood van twee Rohingya moslimvrouwen toegeschreven aan het leger. De legertop zegt dat de vrouwen door rebellengroep Arakan Army zijn gedood. Laatste wijziging: 10 maart 2020, 16:38

Naast Reuters is in dezelfde aanklacht ook een lokale politicus aangeklaagd. In principe kan een veroordeling tot twee jaar gevangenisstraf opleveren, meldt persvrijheidsorganisatie CPJ. Reuters stelt dat een officiële klacht nog niet binnen is, maar dat elke rechtszaak om het artikel ongegrond is.

“We staan achter onze berichtgeving”, aldus een woordvoerder. Journalisten worden geweerd uit de provincie Rakhine, waar de twee vrouwen zijn vermoord en waar Arakan Army actief is.

CPJ stelt dat als het leger in Mayanmar zo hecht aan juiste berichtgeving, ze journalisten hun werk moeten laten doen, in plaats van ze met gevangenisstraf te bedreigen.

In mei vorig jaar eindigde een omstreden rechtszaak tegen twee Reuters-journalisten. De twee deden verslag van militair optreden tegen een moslim-minderheid in de staat Rakhine, waarbij onder meer tien mannen van de Rohinga-moslimgemeenschap standrechtelijk werden geëxecuteerd.

Ze zaten gedurende hun rechtszaak 500 dagen in de cel en werden uiteindelijk veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf, tot ze in mei 2009 onverwacht gratie kregen.

Bekijk meer van

Reuters Myanmar

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.