word studentlid

— donderdag 4 november 2021, 08:44 | 0 reacties, praat mee

Myanmar: Amerikaanse journalist blijft vastzitten; aanklacht verzwaard

Myanmar: Amerikaanse journalist blijft vastzitten; aanklacht verzwaard
Danny Fenster | ANP

Danny Fenster, een Amerikaanse journalist die al sinds mei van dit jaar gevangen zit in Myanmar, komt niet op borgtocht vrij. Een verzoek daartoe werd afgelopen woensdag afgewezen. Wel kreeg Fenster onlangs een nieuwe aanklacht aan zijn dossier toegevoegd. Laatste wijziging: 4 november 2021, 08:47

Fenster werd begin dit jaar opgepakt onder wetgeving die het verspreiden van nepnieuws of desinformatie strafbaar stelt. Zulke wetgeving is niet alleen in Myanmar een nieuw middel voor de autoriteiten om ongewenste berichtgeving te onderdrukken. In oktober voegden de machtshebbers een aanklacht van ‘ongeoorloofde associatie’ toe aan Fensters dossier.

De junta heeft sommige tegenstanders als terreurgroep betiteld; iedereen die met ze omgaat - al was dat in journalistieke context -  is daarmee strafbaar. CNN meldt dat geen van de militaire hoorzittingen tegen Fenster en anderen openbaar zijn. Publiek, pers of ambassadepersoneel mag die niet bijwonen.

Volgens een militaire woordvoerder deed Fenster meer dan wat een journalist geacht wordt te doen. “Als ze alleen journalistiek werk verrichten, hebben we geen reden iemand aan te houden”, citeert CNN een verklaring uit september op vragen van wereldomroep Voice of America.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt de zaak op de voet te volgen en druk uit te voeren “tot hij veilig thuis is bij zijn familie”. Meer bij CNN

Bekijk meer van

Myanmar Danny Fenster

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.