— woensdag 10 november 2021, 08:35 | 0 reacties, praat mee

Myanmar: aanklacht tegen Amerikaanse journalist opnieuw verzwaard

Danny Fenster

De sinds afgelopen mei in Myanmar opgepakte Amerikaanse journalist Danny Fenster komt niet vrij. De militaire junta heeft opnieuw aanklachten toegevoegd aan zijn dossier, waardoor hij tientallen jaren cel riskeert. Laatste wijziging: 10 november 2021, 15:19

In oktober werd het strafdossier ook al aangevuld met ‘ongeoorloofde associatie’, omdat Fenster had gesproken met partijen die later als terreurgroep werden geclassificeerd.

Fenster werd in mei opgepakt toen hij naar de Verenigde Staten wilde afreizen. De eerste aanklacht draaide rond het verspreiden van nepnieuws, maar met alle nieuwe aanklachten wacht de journalist mogelijk tot veertig jaar gevangenisstraf.

Tegenover persbureau Reuters zegt Fensters advocaat dat het onduidelijk is waarom er steeds nieuwe aanklachten worden toegevoegd, maar “goed is het niet”. Geen van de militaire hoorzittingen tegen Fenster en anderen zijn openbaar. Publiek, pers of ambassadepersoneel mag die niet bijwonen.

De Verenigde Staten proberen Fenster al langere tijd vrij te krijgen. Ondanks recente amnestie voor honderden opgepakte demonstranten en veertien journalisten, zat Fenster daar niet bij.

Woensdagmiddag hebben de Verenigde Staten onmiddellijke vrijlating geëist van Fenster, meldt persbureau AFP.

Bekijk meer van

Myanmar Danny Fenster

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.