training eu starters

— donderdag 4 mei 2023, 14:07 | 0 reacties, praat mee

Musk dreigt inactief Twitter-account omroep NPR af te pakken

Musk, hier tijdens een conferentie in april over 'het nieuwe Twitter, houdt voldoende tijd over om te ruziën met omroep NPR. | Chandan Khanna / AFP

Twitter-eigenaar Elon Musk heeft gedreigd het account van omroep NPR, met 9 miljoen volgers, aan een ander bedrijf toe te kennen. Dit nieuwste dreigement past in een reeks van steken onder water, sinds NPR begin vorige maand besloot activiteiten op het platform te staken. Laatste wijziging: 4 mei 2023, 14:14

Centraal stond een benaming die Twitter toekende aan NPR en enkele andere omroepen, dat deze ‘staatsmedia’ zouden zijn. Dat is een term die het platform ook hanteert voor propaganda-accounts in onder meer Rusland en China. NPR protesteerde tegen de beschrijving, waarna het werd gewijzigd in ‘door de overheid gefinancierde media’.

Ook die beschrijving sloeg volgens NPR de plank mis, omdat het gros van het NPR-budget afkomstig is van private donateurs. Binnen het totale budget van 300 miljoen dollar is minder dan één procent afkomstig van de Amerikaanse federale overheid. Het besloot uit protest niet langer op Twitter actief te zijn.

De pauze van NPR op het platform (dat ook enkele andere omroepen tot opschorting inspireerde) leidde uiteindelijk tot het volledig schrappen van omstreden labels.

Dat betekende ook dat ook werkelijke propagandakanalen nu geen duiding meer hebben. NPR blijft overigens, ook zonder label, inactief op Twitter. “Het zal me tijd kosten om te zien of Twitter weer te vertrouwen is”, stelde topman John Lansing in april.

Het dreigement van Musk lijkt bedoeld om de omroep weer aan het tweeten te krijgen. Volgens Musk is het simpelweg staand beleid om slapende accounts ‘te recyclen’.

De Twitter-topman vroeg zich in een reeks Twitter-posts af wat het probleem is, nu de omstreden labels zijn verdwenen. Meer bij NPR

Bekijk meer van

Twitter NPR Elon Musk

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.