training eu starters

— woensdag 12 april 2023, 15:45 | 0 reacties, praat mee

Maat vol voor Amerikaanse omroep NPR: niet langer actief op Twitter

AFP

De Amerikaanse omroep NPR staakt alle activiteiten op Twitter. Het account van NPR (9 miljoen volgers) kreeg van Twitter zonder waarschuwing het label ‘staatsmedia’, een term die het platform ook hanteert voor propaganda-accounts in onder meer Rusland en China. Laatste wijziging: 12 april 2023, 15:46

NPR runt 52 Twitter-accounts voor diverse typen content. Het zal daar geen nieuwe informatie meer plaatsen. Na klachten van topman John Lansing werd de term ‘staatsmedia’veranderd in ‘door de overheid gefinancierde media’.

Ook die beschrijving slaat volgens NPR de plank mis, omdat het gros van het NPR-budget afkomstig is van private donateurs. Van het totale budget van 300 miljoen dollar is minder dan één procent afkomstig van de Amerikaanse federale overheid.

Lansing zegt nul vertrouwen te hebben in het huidige leiderschap bij Twitter. “Het zal me tijd kosten om te zien of Twitter weer te vertrouwen is”. NPR zal volgens Lansing de accounts niet zomaar weer in gebruik nemen, zelfs als Twitter de betwiste kwalificaties weer verwijdert.

NPR is het eerste grote mediabedrijf dat hun Twitter-account aan de wilgen hangt sinds Musk afgelopen oktober aantrad. Wat volgde was een ronduit warrige periode, waarin omstreden besluiten soms dezelfde dag alweer werden teruggedraaid. Deze redacteur besloot in januari dat voor hem de maat vol was.

Een van Musks prioriteiten is het vergroten van Twitters inkomsten. Hij bouwde het historische verificatieschildje om tot een abonnementenmodel. Nederlandse media zijn niet van plan de portemonnee te trekken voor betaalde verificatie, bleek uit een rondgang van Villamedia.

Bekijk meer van

Twitter NPR Elon Musk

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.