persveilig seminar

— woensdag 4 april 2018, 08:52 | 0 reacties, praat mee

Murdoch versus toezichthouder: ‘Sky News verzelfstandigen’

Rupert Murdoch aast al jaren op een meerderheidsbelang in Sky | ANP

In een poging de Britse toezichthouders te paaien heeft de Walt Disney Company aangeboden om nieuwszender Sky News los te weken uit satellietnetwerk Sky en het voor de komende 15 jaar als zelfstandig bedrijf te financieren. De stap is bedoeld om de grootste bezwaren tegen een volledige overname van Sky door Rupert Murdochs Twenty-First Century Fox weg te nemen. Laatste wijziging: 4 april 2018, 08:57

Sinds de overname van Fox door de Walt Disney Company is het aandeel dat Rupert Murdoch al in Sky bezat overgegaan.

Murdoch aast al jaren op uitbreiding van zijn aandelen in Sky. Onder meer het afluisterschandaal door kranten in zijn beheer hebben de weerstand tegen nóg meer macht doen groeien. In januari blokkeerde toezichthouder Competition and Markets Authority (CMA) een eerste overnamepoging: die zou niet in het belang van de Britse bevolking zijn.

Sky heeft in Engeland ruim 23 miljoen klanten en bezit lucratieve uitzendrechten voor onder meer de Britse Eredivisie.

Om de CMA te overtuigen alsnog goedkeuring te verlenen voor een overname, zou nieuwszender Sky News volledig zelfstandig worden met een eigen onafhankelijke raad van bestuur en een financieringsgarantie van 15 jaar. Sky ziet dat plan wel zitten en gaf een korte verklaring uit dat zo’n stap “zorgen rond pluriformiteit van de CMA volledig en constructief wegneemt”.

Overigens is Twenty-First Century Fox niet de enige die Sky graag wil hebben: de Amerikaanse kabelgigant Comcast bood in februari ruim 22 miljard pond voor een belang van 61 procent in het netwerk.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.