— vrijdag 30 maart 2018, 15:15 | 0 reacties, praat mee

Multimedia: Oogwenk

© Een foto gemaakt met de nieuwe Sony-chip, voorlopig nog minder dan 2 megapixel zwaar.

Vorige maand heeft Sony tijdens de zogeheten International Solid-State Circuits Conference in San Francisco een nieuwe digitale camerasensor gepresenteerd, die alle pixels in één keer leest. Elke pixel heeft daartoe z’n eigen analoog-naar-digitaal-omzetter, wat de verwerking van het beeld in één keer mogelijk maakt - een zogeheten ‘global shutter’.

Huidige digitale sensors lezen het beeld in lijnen. Dat doen ze heel rap, maar niet snel genoeg voor bepaalde onderwerpen die zo snel gaan dat hun positie al is veranderd tegen de tijd dat de sensor helemaal is uitgelezen. Dat heeft vervorming van het gefotografeerde object tot gevolg. Ook kunnen er soms eigenaardige licht­effecten optreden, die de nieuwe Sony-chip zou moeten uitbannen.

Voorlopig schiet de chip nog plaatjes in een bescheiden 1.46 megapixel-resolutie, maar kenners verwachten dat die snel wordt opgevoerd. Voor nu claimt Sony de ‘industry first’ van een ‘global shutter’-techniek op basis van deze sensortechniek.

En zoals dat gaat met deze eerste mijlpalen, hangt er voor de buitenwereld geen prijskaartje aan. Ook valt nog niet te voorspellen wanneer deze chip daadwerkelijk in camera’s opduikt.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.